21:02 10.12.2020

АМКУ дозволив належній до СКМ кіпрській Vesco покупку Часівоярського вогнетривкого комбінату

4 хв читати
АМКУ дозволив належній до СКМ кіпрській Vesco покупку Часівоярського вогнетривкого комбінату

Антимонопольний комітет України (АМКУ) надав дозвіл компанії Vesco Limited (Лімасол, Кіпр), яка об'єднує глиновидобувний бізнес інвестиційної компанії UMG Investments групи СКМ, на покупку понад 50% акцій ПАТ "Часівоярський вогнетривкий комбінат" (ЧВК, Часів Яр Донецької обл.).

"АМКУ надано дозвіл на заявлені дії і накладено зобов'язання, якими обумовлено здійснення концентрації на ринках алюмосилікатних вогнетривів і вогнетривкої глини України", - йдеться в релізі відомства в четвер увечері.

Комітет нагадує, що ці зобов'язання були запропоновані самій Vesco Limited ще восени минулого року терміном на п'ять років і полягають, зокрема, у продажу стороннім покупцям при наявності попиту з їх боку не менше 50% річного обсягу реалізації "ЧВК" за ринковими цінами.

Ще одним зобов'язанням є недопущення обмеження обсягів поставок вогнетривкої глини без економічно обґрунтованих на те причин стороннім покупцям, які мають намір придбати їх для потреб власного виробництва на території України.

Крім того Vesco має протягом двох років у разі відсутності альтернативних джерел постачання видобутих в Україні вогнетривких глин в обсягах, що повністю забезпечують потреби українських споживачів, гарантувати реалізацію вогнетривких глин на користь таких компаній в обсягах від 20% загального річного обсягу реалізації учасників концентрації при наявності попиту, за ринковими цінами.

Крім того Vesco щорічно інформуватиме АМКУ про обсяги реалізації "ЧВК" алюмосилікатних вогнетривів і вогнетривких глин усім покупцям і стан виконання офіційних заявок на покупку такої продукції сторонніх покупців, додатково інформуючи в разі відсутності попиту про них протягом більш ніж півроку.

Комітет уточнив, що на ринках формувальних пісків; вирощування і реалізації с/г культур; масла вершкового; молока знежиреного та пакетованого учасники концентрації мають незначні сукупні частки, тому основну увагу було зосереджено на ринках вогнетривів (у сегменті алюмосилікатних формованих вогнетривів), а також вогнетривких глин. При розгляді відповідної справи було встановлено, що учасники концентрації на цих ринках мають порівняно невеликі сукупні частки, однак, за інформацією споживачів, відсутня значна конкуренція на задіяних ринках. Це пов'язано з обмеженою кількістю вітчизняних виробників алюмосилікатних вогнетривів, зокрема, через проведення активних бойових дій на сході України, які також призвели до значних перешкод у роботі основного конкурента учасників концентрації - групи GIR. Іншими факторами названо вкрай незначний імпорт вогнетривів взагалі і алюмосилікатних виробів зокрема і значні обсяги внутрішньогрупового споживання вогнетривкої глини учасниками концентрації.

Окремо АМКУ досліджував становище учасників концентрації на ринку вогнетривких глин і встановив, що учасники концентрації мають істотні запаси глин у родовищах, що розробляються в Україні, тоді як кількість розвіданих родовищ вогнетривкої глини обмежена і у двох конкурентів учасників концентрації запаси глини вичерпуються.

Разом із тим АМКУ враховував, що ринок перебуває в стані профіциту і є експортно-орієнтованим: обсяги видобутку вогнетривких глин повністю забезпечують потреби ринку і основний обсяг видобутої глини учасники концентрації реалізують на експорт (група покупця реалізує 80-90%, АТ "ЧВК" - 30-58% видобутої глини).

З огляду на вищенаведене, АМКУ повідомив заявникам про можливість негативного впливу концентрації на конкурентне середовище на ринках вогнетривів (у сегменті алюмосилікатних формованих вогнетривів), а також вогнетривких глин, але після опитування споживачів, експертів і конкурентів і проведеного "market test" визнав достатніми запропоновані учасниками концентрації зобов'язання .

"З огляду на зібрану в межах розгляду справ інформацію і те, що (частка) групи покупців і АТ" ЧВК "на ринках алюмосилікатних вогнетривів, вогнетривкої глини не перевищує 35%; ринок вогнетривкої глини експортно-орієнтований; АТ "ЧВК" фактично припинив виробництво вогнетривів у зв'язку з втратою значної кількості своїх клієнтів і необхідністю здійснювати виробничу діяльність у безпосередній близькості від лінії розмежування на Донбасі, а також грунтуючись на тому факті, що запропоновані учасниками концентрацій зобов'язання відповідають потребам споживачів на задіяних ринках ... ", - обґрунтував комітет своє рішення.

Як повідомлялося, АМКУ почав розгляд цієї справи про концентрацію в жовтні 2019 року.

Часівоярський вогнетривкий комбінат спеціалізується на виробництві вогнетривких виробів, зокрема алюмосилікатних вогнетривів, мелених вогнетривких матеріалів. Його максимальні виробничі потужності з випуску вогнетривких виробів - 314,246 тис. тонн/рік, вогнетривких матеріалів (глини) - 38 тис. тонн/рік, формувального піску - 800 тис. тонн/рік.

ЧВК у 2019 році отримав чистий прибуток у розмірі 0,1 млн грн, тоді як 2018 рік завершив із чистим збитком 5,18 млн грн, а виручка зросла на 3,7% - до 369,46 млн грн. Його нерозподілений прибуток на кінець року склав 273,69 млн грн.

До третього кварталу 2019 року основними власниками ПАТ виступали родина колишнього народного депутата Владислава Лук'янова (фракція Партії регіонів) - 60,839% і АТ "Запоріжсталь" - 24,99% акцій. Потім замість родини з'явився мажоритарний власник - кіпрська компанія Wimax Ltd. з 67,866%.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА