16:39 11.12.2020

Перерозподіл повноважень дасть змогу зняти зайве навантаження з голови Нацбанку – заступник голови НБУ Матузка

2 хв читати
Перерозподіл повноважень дасть змогу зняти зайве навантаження з голови Нацбанку – заступник голови НБУ Матузка

Рішення правління Національного банку України (НБУ) про перерозподіл повноважень, згідно з яким, зокрема, було скорочено вертикаль підпорядкування глави центробанку Кирила Шевченка на користь його заступника Ярослава Матузки, дасть змогу зняти навантаження з голови НБУ, повідомив Матузка.

"Ми зняли непропорційні навантаження з голови НБУ. Зрозуміло, що голова, як і раніше, відповідатиме за діяльність усього центрального банку, але в оперативному управлінні в нього стане менше структурних підрозділів. Він зможе зосередитися на стратегічних завданнях", - прокоментував він агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, такі зміни, зокрема, спрямовані на повернення ефективної функціональної структури, яка відповідає міжнародним практикам, і продовження політики НБУ про розділення методології та нагляду за банківським і небанківським ринками.

Заступник голови центробанку зазначив, що нині одним із головних напрямів НБУ є підтримка ухвалення парламентом "банківського" законопроекту №4367, схвалення якого є важливою умовою в рамках програми фінансування stand-by Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"Крім того, як юрист із великим досвідом роботи в судах я хотів би зосередитися на посиленні стратегії роботи Національного банку з позовами, що стосуються банківського сектора. Мені здається, що тут нам є над чим працювати", - додав Матузка.

Окрім цього, він наголосив, що важливим напрямом, куди рухатиметься банківський ринок, стане дистанційованість і цифровізація, які оптимізують усі банківські процеси.

Матузка зазначив, що банківська система залишається здоровою і стабільною, банки демонструють гарні результати й мають достатній рівень капіталу та ліквідності, а частка NPL уперше за тривалий час скоротилася - з 48% станом на 1 вересня до 43,4% на 1 листопада.

Як повідомлялося, правління НБУ ухвалило рішення про зміну організаційної структури центробанку, зокрема, розділивши вертикаль підпорядкування глави НБУ Кирила Шевченка "Пруденційного нагляду та загальних питань" на дві вертикалі - "Пруденційний нагляд" і "Загальний блок" - і закріпивши останню за Матузкою.

Окрім цього, НБУ призначив відповідальною за фінансово-адміністративний і операційний блок першого заступника голови Катерину Рожкову та приєднав до вертикалі "Монетарна стабільність", керівництво якою здійснює Дмитро Сологуб, департамент методології регулювання діяльності небанківських фінустанов, а до вертикалі "Ринкові операції", під управлінням Юрія Гелетія - департамент методології регулювання діяльності банків.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА