16:54 14.12.2020

Арбітражна комісія визнала незаконним мораторій України на експорт лісу та зобов'язала скасувати його - представництво ЄС

2 хв читати
Арбітражна комісія визнала незаконним мораторій України на експорт лісу та зобов'язала скасувати його - представництво ЄС

Арбітражна комісія визнала незаконним мораторій України на експорт лісу, повідомило представництво ЄС в Україні на своєму сайті у понеділок.

"Відповідно до остаточного рішення Арбітражної комісії з врегулювання спорів, створеної відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, повний мораторій України на експорт необробленої деревини суперечить Угоді про асоціацію. Отже, Україна має якнайшвидше скасувати мораторій", - зазначено у повідомленні.

Як наголосило представництво, цим рішенням завершується перший в історії торговельний спір у рамках двосторонньої угоди.

ЄС надає Україні підтримку в рамках різних проектів, спрямованих на захист довкілля, розвиток державного врядування та сталого управління лісами, а також, зокрема, створення ланцюгів доданої вартості для продуктів лісового господарства, не пов'язаних із обробкою деревини, і комплексне управління лісами.

"Однак, Комісія підтвердила у своєму рішенні, що повна заборона на експорт необробленої деревини, яка діє в Україні з 2015 року, не стосується жодної з перерахованих цілей. Отже, це є порушенням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яка прямо забороняє мораторій на експорт", - зазначено у повідомленні.

У рішенні також зазначено, що мораторій на експорт деревини десяти визначених порід, який був введений у 2005 році, може бути частково обґрунтований винятками в рамках захисту рослинного світу, додали у представництві.

Раніше заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства - торговий представник Тарас Качка повідомляв, що арбітраж щодо спору між Україною та ЄС про заборону експорту необробленої деревини (лісу-кругляку) визнав право України обмежувати експорт лісу за певних обставин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА