07:48 15.12.2020

Заступник голови НБУ Сологуб вважає, що нова оргструктура Нацбанку краще жовтневої, але несе ризики фінстабільності

2 хв читати
Заступник голови НБУ Сологуб вважає, що нова оргструктура Нацбанку краще жовтневої, але несе ризики фінстабільності

Заступник глави Нацбанку України Дмитро Сологуб, один із двох, що залишилися членів правління центробанку після зміни в липні його глави, вітав скасування невиправданих, на його погляд, змін в оргструктурі НБУ від жовтня цього року, але піддав критиці новий розподіл повноважень.

"Підтримую скасування невиправданих змін до оргструктури НБУ. Але вважаю, що розподіл повноважень між членами правління не відповідає їх професійному профілю і несе ризики для ефективного виконання НБУ функції з підтримки фінансової стабільності", - написав він увечері в понеділок в Twitter.

Як повідомлялося, правління Нацбанку 11 грудня знову змінило оргструктуру, скоротивши вертикаль підпорядкування глави НБУ Кирила Шевченка, яка була збільшена при попередній зміні оргструктури в жовтні цього року.

Зокрема, за вертикаль "пруденційного нагляду" тепер відповідатиме заступник голови Ярослав Матузка, який увійшов в правління Нацбанку на початку вересня цього року, до цього був керівником напряму за юридичною координацією діяльності ПриватБанку, а ще раніше - членом наглядової ради Укргазбанку, коли її очолював Шевченко. У зазначену вертикаль входять, зокрема, департаменти банківського нагляду, виїзних перевірок, ліцензування, нагляду за ринком небанківських послуг та фінансового моніторингу.

У свою чергу фінансово-адміністративний і операційний блок тепер переданий від нього першому заступнику голови Нацбанку Катерині Рожковій, яка до жовтневих змін опікувалася вертикаллю "пруденційного нагляду".

До першої спроби перерозподілу повноважень, на початку жовтня, Рада НБУ більшістю голосів, зокрема і глави Нацбанку, заявила про недовіру двом членам правління, що залишилися після зміни глави - Рожковій і Сологубу, і винесла їм догану. Про стурбованість цим рішенням заявили МВФ, ЄС і США.

Глава Ради НБУ Богдан Данилишин, який раніше публічно закликав Рожкову і Сологуба звільнитися, після нового рішення про перерозподіл повноважень, 11 грудня заявив, що в ньому немає "жодного політичного підтексту або якихось незадоволених амбіцій". "Вважаю, що ті члени правління, які не бачать себе частиною оновленої команди НБУ, - повинні зробити для себе відповідні висновки", - написав Данилишин.

Рожкова поки публічно не коментувала останні зміни в оргструктурі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

Дефіциту електроенергії немає, "Укренерго" довелося обмежувати ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА