12:32 15.12.2020

Безпідставні звинувачення ОГХК у нібито постачанні продукції на окуповані території мають на меті зрив приватизації підприємства - ФДМ

4 хв читати
Безпідставні звинувачення ОГХК у нібито постачанні продукції на окуповані території мають на меті зрив приватизації підприємства - ФДМ

Фонд державного майна (ФДМ) України розцінює дезінформаційну кампанію про нібито постачання продукції ПрАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК), в управління якого передано Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК, Житомирська обл.), на тимчасово окуповані території країни як спробу зірвати процес підготовки держпідприємства до приватизації.

"Фонд державного майна України займає принципову державницьку позицію щодо сприяння усім правоохоронним органам у контролі за дотриманням законності діяльності всіх підприємств, які перебувають у сфері управління Фонду. Водночас бездоказові звинувачення в медіа на адресу Фонду та його представників свідчать про зацікавленість певних осіб не у дотриманні законодавства, а в дестабілізації важливих для економіки державних підприємств", - наголошується в заяві Фонду у вівторок.

Заступник голови Фонду держмайна Денис Кудін, слова якого наведено в прес-релізі, вважає, що "ціленаправлено шкодячи репутації АТ "ОГХК", певні особи переслідують власну мету, яка полягає в знеціненні цього активу напередодні приватизації та зменшенні кола потенційних інвесторів, що слідкують за цим об’єктом і можуть створити конкуренцію під час торгів".

Він також повідомив, що такі дії суперечать інтересам держави й українського суспільства, які зацікавлені в отриманні стабільних доходів від компанії на етапі її перебування в держвласності, в дотриманні нею чинного законодавства під час здійснення діяльності й від приватизації на прозорому аукціоні.

При цьому наголошується, що це вже не перший випадок використання брудних інформаційних кампаній із дестабілізації ОГХК, яку вдалося вивести на позитивні фінансові показники діяльності завдяки комплексним діям менеджменту.

У свою чергу в ОГХК спростували ймовірність участі у санкційних операціях.

"Інформація про постачання ОГХК продукції з порту Чорноморськ на окуповані території сфабрикована проти підприємства державного сектора економіки з прямою метою очорнення репутації напередодні приватизації попереднім менеджментом, який потопає у корупції", - констатується в прес-релізі.

Крім того, в документі пояснюється, що ОГХК працює з чеською компанією Belanto trade s.r.o., як і з іншими іноземними покупцями продукції ОГХК, на умовах FCA відповідно міжнародних комерційних правил Incoterms. Відповідно до зазначених умов, кінцевою точкою, до якої ОГХК поставляє продукцію, є певна залізнична станція на території України. Подальший логістичний ланцюжок переміщення продукції відбувається під безпосереднім контролем і під відповідальністю іноземної компанії-покупця.

Будучи відповідальним українським підприємством, ОГХК вимагає від усіх клієнтів дотримуватися обов'язкової умови - заборони проведення будь-яких торговельно-економічних операцій на санкційних територіях, зокрема на тимчасово окупованій території АРК. У разі виявлення невідповідності заявленим умовам до підписання контракту або встановлення достовірних фактів про виникнення такої умови під час виконання контракту зобов'язання сторін підлягають достроковому припиненню, констатується в прес-релізі.

"Усі контракти ОГХК обов'язково містять незаперечну умову, яка однозначно забороняє наступний перепродаж придбаної у нас продукції компаніям, що перебувають під санкціями. Ба більше, підприємство ставить умову для контрагентів додавати аналогічний пункт у наступні договори зі своїми клієнтами. Служба економічної безпеки перевіряє ділову історію та можливі ризики під час постачання за всіма потенційними контрагентами", - зазначив т.в.о. голови правління ОГХК Артур Сомов, слова якого наводить прес-служба.

Як повідомлялося, ОГХК очікує зростання чистого прибутку за результатами роботи в 2020 році порівняно з 2019 роком - майже до 600 млн грн приблизно зі 100 млн грн "внаслідок зламу корупційних схем і модернізації системи закупівель і продажу".

ОГХК відповідно до звіту за січень-вересень 2020 року збільшила чистий прибуток у 2,9 разу порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 424,494 млн грн із 147,573 млн грн. Чистий дохід за цей період скоротився на 22,9%, до 2 млрд 79,475 млн грн.

Кабінет Міністрів України 18 листопада поточного року затвердив фінансовий план ОГХК на 2020 рік із чистим прибутком 575,670 млн грн. При цьому відрахування у дохід держави поточного року від компанії мають становити 344,672 млн грн, зокрема податок на прибуток - 104,203 млн грн.

ДП "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" розпочало фактичну діяльність із серпня 2014 року, коли уряд України ухвалив рішення про передачу йому в управління майнових комплексів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (Дніпропетровська обл.) та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (Житомирська обл.). 8 грудня 2016 року ДП було перетворено на ПАТ "ОГХК", 26 грудня 2018 року - з ПАТ на ПрАТ.

ОГХК реалізує продукцію більш ніж до 30 країн світу. Основні ринки збуту - ЄС, Китай, Туреччина, а також США і країни Африки.

Уряд у серпні 2016 року відніс ОГХК до списку компаній, що підлягають приватизації в 2017 році. Її терміни кілька разів відкладали, востаннє - до літа цього року у зв'язку з коронакризою та карантином. Готує ОГХК до приватизації "BDO корпоративні фінанси" у складі консорціуму Baker McKenzie, Baker Tilly Ukraine та Asset Expertise.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА