19:50 15.12.2020

АМКУ оштрафував ДТЕК на 275 млн грн за зловживання монопольним становищем, компанія вважає рішення упередженим

2 хв читати
АМКУ оштрафував ДТЕК на 275 млн грн за зловживання монопольним становищем, компанія вважає рішення упередженим

Антимонопольний комітет України (АМКУ) у вівторок ухвалив рішення про накладення штрафу 175,9 млн грн на АТ "ДТЕК Західенерго" і 99,2 млн грн на ТОВ "Д.Трейдінг" за зловживання монопольним становищем на Бурштинському енергоострові у липні-жовтні 2019 року.

Зі свого боку "ДТЕК" вважає ухвалене рішення упередженим і безпідставним.

"Під час розгляду справи комітет не провів належного дослідження функціонування ринку електроенергії, були проігноровані надані докази та експертні висновки", - йдеться у заяві "ДТЕК", яка послідувала за рішенням.

В енергохолдингу знову заявили, що вони не займають монопольного становища в торговельній зоні "Острів Бурштинської ТЕС", є повністю замінними за рахунок імпортного ресурсу, мають значну конкуренцію з боку імпортерів, а також не мають ринкової влади у результаті повного адміністративного регулювання цін на цьому ринку.

"Після запуску нової моделі ринку 1 липня 2019 року імпортери отримали можливість безперешкодно імпортувати на конкурентних умовах будь-які обсяги електроенергії з ЄС, тим самим здійснюючи суттєвий вплив на ціноутворення в регіоні. Відтоді частка імпортерів у продажу електроенергії на ринку на добу вперед у Бурштинському енергоострові досягала 60-80% залежно від цін і попиту на електроенергію", - наголошується в заяві.

У "ДТЕК" також вважають упередженим і невмотивованим обвинувачення АМКУ щодо викупу пропускної спроможності міждержавних ліній електропередач, нібито з метою обмеження доступу імпортованої електроенергії зі Словаччини.

"Всупереч вимогам закону України "Про ринок е/е" не було запроваджено проведення внутрішньодобових аукціонів на розподіл пропускної здатності, чим суттєво було утруднено планування, прогнозування та здійснення господарської діяльності імпортерами. Як наслідок, це позбавило імпортерів, зокрема "Д.Трейдінг", права реалізувати невикористані пропускні спроможності на внутрішньодобовому ринку та призвело до додаткових витрат імпортерів", - йдеться в повідомленні.

У "ДТЕК" вважають, що ухвалене комітетом рішення - це спроба перекласти відповідальність за неповноцінне функціонування ринку на енергохолдинг.

"Протягом багатьох місяців без уваги АМКУ залишаються такі критичні питання, як штучне нанесення шкоди виробникам із поновлюваних джерел електроенергії, деформація ринку через маніпуляції та схеми "торгівлі повітрям", зловживання із закупівлею електроенергії на балансує ринку, які завдали багатомільярдного збитку реальному сектору економіки у 2020 році", - наголошують у "ДТЕК".

У зв'язку з цим компанія "ДТЕК" має намір відстоювати свої інтереси та свою репутацію у судовому порядку.

ДТЕК створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Холдингу делеговано функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюг із видобутку та збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА