13:10 18.12.2020

Взаєморозрахунки між державою, "Нафтогазом" та "Укрнафтою" мають завершитися 18 грудня - Гавриленко

3 хв читати
Взаєморозрахунки між державою, "Нафтогазом" та "Укрнафтою" мають завершитися 18 грудня - Гавриленко

Взаємні розрахунки між держбюджетом, НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Укрнафта" мають завершитися цієї п'ятниці, 18 грудня, повідомив голова нафтового дивізіону групи і голова наглядової ради "Укрнафти" Микола Гавриленко.

"18 грудня ми повинні закрити перший етап питання стосовно "Укрнафти". Він (ланцюжок взаєморозрахунків - ІФ) має завершитися, бо це пов'язано з ПДВ. Щоб він потрапив в декларації, треба встигнути завершити всі транзакції", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, після завершення взаєморозрахунків акціонери "Укрнафти" розпочнуть обговорення подальшої долі компанії.

"Від "Нафтогазу" як акціонера спілкування з іншими акціонерами "Укрнафти" веде фінансовий директор групи Петрус ван Дріл. У рамках тих доручень, які ми як наглядова рада отримаємо від акціонерів, я і діятиму", - додав Гавреленко.

Як повідомлялося, Верховна Рада 17 листопада ухвалила в цілому законопроект №4119 про внесення змін до держбюджету України на 2020 рік, що передбачає фінансове оздоровлення "Укрнафти" шляхом взаємозаліку з "Нафтогазом" і держбюджетом.

Згідно із законом, "Нафтогазу" зі спеціального фонду держбюджету буде виплачено 32,2 млрд грн компенсації за покладання на неї спецобов’язкі.

Після отримання "Нафтогазом" 32,2 млрд грн за постачання газу в умовах ПСО, які він визнає як дохід, на цю суму буде нараховано податок на прибуток у розмірі 5,95 млрд грн. Потім "Нафтогаз" заплатить "Укрнафті" за 2,06 млрд куб. м газу, поставленого у 2006 році (15,1 млрд грн), та авансовий платіж за газ майбутнього видобутку (24,1 млрд грн). Із цих коштів "Укрнафта" погасить податкові борги та штрафи на суму 30,35 млрд грн.

Додаткові грошові зобов'язання з ПДВ та податку на прибуток, що виникнуть в "Укрнафти" за результатами операцій купівлі-продажу газу з НАК, становитимуть 6,2 млрд грн.

Отже, сумарний обсяг надходжень до спецфонду держбюджету у рамках операцій між "Нафтогазом" і "Укрнафтою" становитиме 42,5 млрд грн (30,35 млрд грн + 5,95 млрд грн + 6,2 млрд грн). За вирахуванням 32,2 млрд грн компенсації, які має отримати НАК, виникає залишок 10,3 млрд грн, який буде спрямований на зарплати шахтарям і Фонд боротьби з COVID-19.

Раніше голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" зазначав, що група має намір провести з міноритарними акціонерами "Укрнафти" переговори щодо поділу активів компанії. За його словами, без поділу активів "Укрнафти" група не зможе вийти на IPO, як це передбачено затвердженою в жовтні 2020 року політикою власності "Нафтогазу".

Коболєв наголосив, що з юридичної точки зору механізм поділу "Укрнафти" складний, і для його реалізації знадобиться допомога з боку органів державної влади.

"Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією країни. НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних із колишніми акціонерами ПриватБанку, - близько 42% акцій. На балансі "Укрнафти" перебувають 25 бурових установок, 1891 нафтова та 162 газові свердловини, компанії належить 537 АЗС.


Повний текст інтерв'ю з Миколою Гавриленко буде оприлюднено на головній сторінці веб-сайту інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА