18:39 18.12.2020

АМКУ закрив справу щодо "Роттердам+" без встановлення порушень

2 хв читати
АМКУ закрив справу щодо "Роттердам+" без встановлення порушень

Антимонопольний комітет України (АМКУ) закрив справу про можливі порушення регулятора НКРЕКП під час встановлення в 2016-2917 роках прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію (так звана формула Роттердам"), повідомила прес-служба комітету.

В АМКУ зазначили, що зібрані у справі докази не підтверджують отримання будь-якими суб'єктами господарювання переваг під час розрахунку НКРЕКП прогнозної ОРЦ у порушення алгоритму, затвердженого самим же порядком регулятора.

Комітет констатував, що в період дії "Роттердам+" не відбулося суттєвої зміни часток учасників ринку, а матеріалами справи не встановлено факту і розмірів збитків конкуруючої з ТЕС генерації, які могли виникнути через нову формулу розрахунку прогнозної ОРЦ.

Водночас АМКУ зазначає, що відсутність у діях суб'єктів господарювання або органів влади порушень законодавства про захист економічної конкуренції не виключає можливого порушення інших норм законодавства України.

Як повідомлялося, наприкінці квітня 2016 року НКРЕКП розпочала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, який, зокрема, визначав ціну вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну" ("Роттердам+").

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і НАБУ в 2019 році повідомили про підозру деяким особам, зокрема екс-голові НКРЕКП Дмитру Вовку і співробітникам компанії "ДТЕК".

З 1 липня 2019 року було запущено нову модель ринку електроенергії, у зв'язку з чим колишні принципи формування цін, зокрема формула "Роттердам+", більше не діють, проте розслідування НАБУ триває, а справу почали слухати в судах.

У серпні 2020 року в САП заявили, що "справу "Роттердам+" закрито в частині, що стосується підозрюваних, проте саме досудове розслідування триває. В антикорупційному органі зазначили, що наразі, у зв'язку з тривалістю попереднього розслідування, фактичним обмеженням термінів досудового розслідування, визначеним п. 3 ч. 4 ст. 219 КПК України, і відсутністю інших процесуальних джерел доказів, вичерпано можливості отримати достатні докази для доведення винуватості підозрюваних та інших осіб у суді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА