11:24 21.12.2020

Бізнес погіршив оцінку стану оподаткування в Україні - опитування ЄБА

2 хв читати
Бізнес погіршив оцінку стану оподаткування в Україні - опитування ЄБА

Опитування 91 податкового експерта компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) у рамках дослідження "Податковий індекс" за другий-третій квартал 2020 року показало погіршення оцінки ситуації з оподаткуванням - 2,9 бала за максимальних 5 порівняно з 2,95 бала в попередній хвилі опитування, яка охоплює четвертий квартал 2019-го - перший квартал 2020-го.

"Результати Податкового індексу демонструють невтішну стабільність настроїв податкових експертів другий рік поспіль. До того ж протягом усієї історії дослідження з 2011 року індекс жодного разу не перетнув позначку у 3 бали", - зазначила асоціація в понеділок у релізі за підсумками опитування, проведеного спільно з "EY в Україні".

Серед складових податкового індексу найгіршу оцінку отримала якість податкового законодавства - 2,74 бала, а найкращою була ситуація з фіскальним тиском - 3,13 бала із 5 можливих.

Загальна ж оцінка індексу залишається в негативній площині, додала ЄБА.

Опитування показало збільшення кількості респондентів, які відчули тиск, - 32% порівняно з 24% у попередній хвилі дослідження. Водночас 23% опитаних зазначили, що фіскального тиску майже не було, а 18% не помітили жодних його проявів, проте в попередній хвилі опитування таких було 49% та 11% відповідно, свідчать дані ЄБА.

Говорячи про методи фіскального тиску, бізнес назвав необґрунтовані трактування податкового законодавства контролюючими органами та інформаційні запити, "пропозиції" сплати податків авансом, несвоєчасне подання звітності через технічні збої роботи сервера податкової (що є причиною штрафів), а також нарахування спірних штрафів та обтяжливі перевірки.

"Хоча більшість респондентів, зокрема 52%, вказали на задовільний рівень послуг, проте кількість задоволених роботою податківців зменшилася до 24% (32% у попередньому періоді). Також зросла кількість невдоволених - до 24% (17% на початку року)", - зазначила бізнес-асоціація.

За словами заступника директора ЄБА Світлани Михайловської, з огляду на радикальні зміни в податковому законодавстві цього року скарги експертів на незрозумілість нових правил і відсутність роз'яснень не дивують.

При цьому 60% задовільно оцінили процес підготовки звітності, тоді як 30% назвали його обтяжливим і 12% - легким.

Дослідження "Податковий індекс" ЄБА здійснює з 2011 року, оцінюючи при цьому якість податкового законодавства, адміністрування податків, фіскальний тиск та якість податкового обслуговування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА