19:42 21.12.2020

Нацбанк рекомендував банкам реструктуризацію для боржників, що страждають від карантину, до кінця квітня-травня

2 хв читати
Нацбанк рекомендував банкам реструктуризацію для боржників, що страждають від карантину, до кінця квітня-травня

Національний банк України (НБУ) прийняв комплекс антикризових заходів щодо підтримки банківського сектора та економіки на час введених обмежувальних заходів, зокрема рекомендував банкам реструктуризацію для фізичних осіб, що страждають від карантину, до 30 квітня, і для юридичних осіб - до 31 травня 2021 року.

Як повідомила прес-служба центробанку в понеділок, реструктуризація покликана пом'якшити вплив кризи на фінансовий стан позичальників і уникнути ризиків втрати банками капіталу.

Зазначається, що реструктуризація не повинна погіршувати умови для позичальника і призводити до підвищення ефективної процентної ставки, а банки не повинні встановлювати за неї комісії.

Крім цього, регулятор рекомендує проводити реструктуризацію дистанційно, із застосуванням індивідуального підходу і з огляду на звітність і перспективи відновлення для середнього та великого бізнесу або проводячи оцінку на портфельній основі для фізосіб (крім іпотечного та автокредитування).

Наголошується, що для проведення реструктуризації позичальники-юрособи повинні надати підтвердження фактів зниження доходів або зупинки роботи.

Регулятор також дозволив банкам не збільшувати клас позичальника з урахуванням інформації з кредитного реєстру до 29 квітня 2021 року, не проводити переоцінку і перевірку стану заставного майна до 30 березня і не враховувати при оцінці боржників-бюджетних установ виконання показників бюджету за 2020-й і 2021 роки до 4 січня 2023 року.

Також, Нацбанк уповноважив банки визначити і встановити в стратегії управління проблемними активами цільовий рівень непрацюючих кредитів на 2021 рік з урахуванням очікуваних економічних наслідків карантину і обмежень у короткостроковому періоді.

Регулятор також дозволив банкам проводити стрес-тестування із застосуванням тільки одного стрес-сценарію, який повинен передбачати тривалий негативний економічний ефект від пандемії і представити плани відновлення діяльності в тестовому режимі не пізніше 1 березня 2021 року, включно з переліком критичних функцій.

Крім того, центробанк надав банкам і небанківським фінустановам право відправляти необхідні документи електронною поштою з накладенням кваліфікованого електронного підпису.

Зазначається, що Нацбанк продовжить дистанційний режим тестування керівників банку та кандидатів на керівні посади в форматі співбесіди з кандидатами шляхом відеоконференції.

Відповідні зміни прийняті постановою правління НБУ №160 від 21 грудня "Про затвердження Правил роботи банків України в зв'язку з встановленням карантину та введенням обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 і внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України".

Постанова оприлюднена на сайті регулятора і починає діяти з 22 грудня 2020 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА