11:59 22.12.2020

Philip Morris подав позов до України в міжнародний інвестиційний арбітраж через штраф АМКУ

2 хв читати
Philip Morris подав позов до України в міжнародний інвестиційний арбітраж через штраф АМКУ

Компанії Philip Morris International (PMI) подали позов про двосторонній інвестиційний арбітраж проти уряду України у зв'язку з несправедливим, на їхню думку, рішенням Антимонопольного комітету України (АМКУ) оштрафувати їх 1,2 млрд грн у справі оптового дистриб'ютора "Тедіс Україна", повідомляється в прес-релізі PMI у вівторок.

"Рішення комітету є явним порушенням прав інвестора. Ми вважаємо, що цей спір між інвестором і державою матиме вкрай негативний вплив на інвестиційну привабливість України, а також на репутацію країни загалом", - наведено в релізі слова генерального директора "Філіп Морріс Україна" Костаса Салвараса.

Згідно з ним, позов подано 21 грудня в Міжнародний центр з врегулювання інвестиційних спорів (Вашингтон, округ Колумбія, США) у зв'язку з порушенням, на думку заявників, двосторонніх угод про взаємний захист інвестицій із США та Швейцарією.

PMI нагадує, що у 2010-2011 роках АМКУ дозволив "Тедіс" контроль над більшістю оптових продавців тютюнових виробів, проте в 2019 році той самий комітет вирішив, що українські "дочки" PMI та інші світові тютюнові виробники і "Тедіс" вступили в змову заради встановлення "Тедісом" монополії на ринку.

"Рішення комітету порушило права компаній PMI відповідно до угод між США та Україною і між Швейцарією та Україною про справедливий і рівноправний режим їхніх інвестицій в Україну та захист від свавільних і дискримінаційних дій через спричинення шкоди", - йдеться в заяві, в якій дії АМКУ названо "незаконними, нелогічними та свавіллям".

Як повідомлялося, АМКУ в жовтні 2019 року наклав штраф у розмірі 6,5 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії на чотирьох тютюнових виробників і "Тедіс Україна". Пізніше "Філіп Морріс Україна" сплатила штраф АМКУ на загальну суму понад 1,18 млрд грн, щоб уникнути нарахування пені, але в лютому 2020 року PMI подала до Міністерства юстиції України повідомлення про порушення Україною цілої низки зобов'язань, передбачених договорами про захист інвестицій.

ПрАТ "Філіп Морріс Україна" спільно з ТОВ "Філіп Морріс Сейлз енд Дистриб’юшн" є афілійованими компаніями Philip Morris International, одного з найбільших світових виробників тютюнових виробів.

В Україні PMI працює понад 20 років, виробляє продукцію на фабриці в Харківській області, на підприємствах зайняті понад 1,3 тис. людей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА