14:36 22.12.2020

Законодавча колізія може на декілька місяців заблокувати легальний ринок електронних сигарет - ЄБА

2 хв читати

Рідини для електронних сигарет із 2021 року мають бути промарковані акцизною маркою, а їх виробництво - підлягатиме ліцензуванню, однак законодавча колізія може на декілька місяців заблокувати цей ринок, повідомили експерти Європейської бізнес-асоціації (ЄБА).

"Зміни до Податкового кодексу передбачають, що рідини для електронних сигарет, вироблені до 2021 року, вважаються немаркованими акцизними марками. Однак іншого механізму реалізації продукції, яка вже в обігу, не передбачено", - зазначила ЄБА в релізі у вівторок.

Як пояснила бізнес-асоціація, законодавство передбачає, що акцизні марки для таких товарів можуть бути доступні для виробників й імпортерів не раніше, ніж в останні дні грудня цього року. При цьому їх можна застосувати виключно для маркування продукції, виробленої після 2021 року.

"За даними компаній-членів ЄБА, це на декілька місяців заблокує функціонування ринку рідин для електронних сигарет, оскільки законослухняний бізнес буде змушений на виконання вимог закону зупинити збут уже закупленої продукції і позбутися від неї до 1 січня 2021 року, аби не бути притягнутим до відповідальності за зберігання та/або продаж немаркованої продукції", - зазначила асоціація.

Водночас роздрібні точки деякий час будуть змушені очікувати маркованої продукції з порожніми полицями, оскільки виробникам потрібно декілька місяців на налаштування необхідних процесів для маркування товарів.

За оцінками ЄБА, за таких обставин бюджет недоотримає майже 2 млрд грн.

В асоціації пропонують як вирішення питання термінове внесення змін до законодавства, які дозволять реалізацію вже ввезеної продукції до 1 липня 2021 року.

Крім цього, компанії-члени ЄБА наголошують на деяких проблемах з отриманням ліцензії на право торгівлі рідинами для електронних сигарет.

"Представники бізнесу повідомляють, що в офіційних джерелах, зокрема на сайті Державної податкової, відсутні реквізити для внесення плати за ліцензії на право торгівлі рідинами, використовуваними в електронних сигаретах, що фактично унеможливлює отримання ліцензії до 1 січня 2021 року", - зазначила ЄБА в релізі.

Тому, на думку асоціації, за доцільне передбачити перехідний період терміном в один місяць, протягом якого до суб'єктів ринку не застосовуватимуть санкцій за торгівлю рідинами для електронних сигарет без наявності ліцензій, оскільки такі ліцензії неможливо вчасно отримати з незалежних від бізнесу причин.

Відповідні пропозиції ЄБА подала голові комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данилу Гетманцеву й спікеру парламенту Дмитру Разумкову.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА