19:19 22.12.2020

Нацбанк Грузії прогнозує на 2021-2023рр інфляцію близькою до цільового рівня в 3%

2 хв читати
Нацбанк Грузії прогнозує на 2021-2023рр інфляцію близькою до цільового рівня в 3%

Інфляція в Грузії у середньостроковій перспективі буде близькою до цільового рівня - у межах 3%, прогнозує Національний банк Грузії.

"Згідно з базовим сценарієм, інфляція залишиться вище цільового показника в першому кварталі 2021 року, впаде нижче цього показника в другому кварталі і буде близькою до цільового рівня у середньостроковій перспективі", - сказав президент Нацбанку Грузії Коба Гвенетадзе, представляючи у вівторок в парламенті "Основні напрями грошово-кредитної і валютної політики на 2021-2023 роки".

Регулятор прогнозує, що реальний ВВП у 2020 році знизиться на 5%, однак очікує, що на тлі фіскального стимулювання та кредитної активності він виросте в 2021 році на 5%, переважно за рахунок споживання і інвестицій.

Поряд із основним макроекономічним прогнозом глава Нацбанку ознайомив депутатів і з альтернативним сценарієм, що передбачає більш серйозну і тривалу економічну кризу, викликану пандемією COVID-19.

"Це може бути пов'язано із затягуванням процесу вакцинації та / або небажанням подорожувати за кордон через страх перед вірусом. У зв'язку з цим заслуговує на увагу поява в декількох країнах нового штаму COVID-19, який поширюється швидше існуючого вірусу", - сказав Гвенетадзе.

За його словами, згідно з цим сценарієм, затримка з доступністю вакцини продовжить обмеження руху між країнами, і це ще більше позначиться на світовому туризмі, що посилить економічну кризу в Грузії.

Глава Нацбанку вважає, що в разі, якщо економіка розвиватиметьсяся за цим сценарієм, інфляція прискориться в порівнянні з базовим сценарієм і буде в середньому на 2 процентних пункту вище. У відповідь на це монетарна політика буде посилена в порівнянні з базовим прогнозом, щоб наблизити інфляцію до цільового рівня. "А після зниження інфляції грошово-кредитна політика в середньостроковій перспективі продовжить ослаблення, і в результаті відповідного реагування монетарної політики інфляція на прогнозованому горизонті повернеться до цільового рівня 3%", - сказав Гвенетадзе.

Як повідомлялося, інфляція в Грузії в січні-вересні 2020 року склала 1,7%, за рік - 3,8%. Цільовий показник інфляції на поточний рік, а також на наступні два роки визначено Національним банком країни на рівні 3%. В оновлений в червні держбюджет Грузії на 2020 рік інфляція закладена в межах 3,5% (раніше очікувалося на рівні 3%).

У 2019 споживчі ціни в Грузії зросли на 7% (цільовий показник інфляції був визначений Нацбанком на рівні 3%) після зростання на 1,5% в 2018 році.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА