11:39 23.12.2020

Міністр екології оцінює незаконний обіг деревини в Україні в 5 млрд грн на рік

2 хв читати
Міністр екології оцінює незаконний обіг деревини в Україні в 5 млрд грн на рік

Незаконний обіг деревини в Україні становить близько 30% від законного, або 5 млрд грн на рік, таку оцінку дав міністр захисту довкілля і природних ресурсів Роман Абрамовський.

"Це великі гроші, які можна використати на лісовпорядкування, протипожежні заходи, зокрема на заміну порідного складу лісів", - сказав Абрамовський в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, з метою комплексного вирішення проблем лісового господарства міністерство працює над стратегією управління українськими лісами до 2035 року, яка, зокрема, передбачає розділення господарських і регуляторних функцій Держлісагентства.

"У нас усе замкнуто в одному органі, виникає конфлікт інтересів, корупційні ризики. Тому частину господарських функцій необхідно віддати окремому суб'єктові або суб'єктам господарювання", - роз'яснив глава екологічного відомства. Він уточнив, що це може бути одна компанія або концерн із регіональними дирекціями.

Міністр також висловився на підтримку розвитку електронних аукціонів із реалізації деревини, її сертифікації та забезпечення простежуваності "від лісу до виробу".

На його думку, необхідно передбачити можливість виставляти на аукціонах і великі лоти для великих деревообробних підприємств, і невеликі лоти для локальних виробників, які сьогодні, за його словами, "фактично залежать від настрою директора лісгоспу".

Водночас Абрамовський зазначив, що важливим залишається питання мотивації керівників лісгоспів максимізувати прибуток.

"Нині відрахування частини чистого прибутку до держбюджету на рівні 90%. Це просто вимиває кошти з підприємств. Вноситимемо пропозиції щодо цього, що частка чистого прибутку має бути 30%, оскільки навіть у нинішньому стані лісова галузь платить 6 млрд грн податків, фактично нічого не отримуючи від держави", - зазначив Абрамовський.


Повністю інтерв'ю з міністром екології Романом Абрамовським буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.com.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА