11:55 23.12.2020

"Енергоатом" у 2021 р. зможе повністю відмовитися від зберігання ВЯП у РФ - Котін

2 хв читати

 НАЕК "Енергоатом" наступного року не планує постачань відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) з атомних електростанцій України на зберігання в Російську Федерацію, повідомив президент компанії Петро Котін.

"Ми вже припинили відвантажувати ВЯП у РФ. Якщо нічого не станеться екстраординарного, то наступного року ми нічого не постачатимемо на зберігання в РФ", - сказав глава "Енергоатому" під час відвідування Запорізької АЕС у середу.

За його словами, на першу партію палива на Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) чекають у травні з Южно-Української АЕС. Доти Котін прогнозує вирішення питання добудови залізничної лінії Вільча-Янів, яка підходить до ЦСВЯП і потрібна для забезпечення під'їзду контейнерів з відпрацьованим паливом.

Він зазначив, що "Енергоатом" запропонував передати йому на баланс ділянку землі, на якій розташоване залізничне полотно, щоб отримати можливість добудувати його із залученням підрядника.

"Розраховуємо на позитивне рішення Кабінету Міністрів України. Наскільки мені відомо, є вже протокольне рішення. Очікуємо остаточного", - резюмував Котін.

Раніше він повідомив, що відмова вивозити на тимчасове зберігання і переробку в РФ паливо українських АЕС дасть змогу "Енергоатому" заощадити $150-200 млн на рік.

Як повідомлялося, Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" 21 грудня завершило будівництво першої черги ЦСВЯП вартістю близько 2 млрд грн. За даними компанії, єдиним проблемним питанням для повноцінного запуску в експлуатацію першого пускового комплексу залишалося прокладення залізничної колії на ділянці Вільча - Янів (зона відчуження, Іванківський район Київської області) протяжністю 43 км.

Спорудження ЦСВЯП було розпочато в листопаді 2017 року. Сховище дасть змогу "Енергоатому" значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням з ВЯП, яке нині переважно вивозять на тимчасове зберігання в РФ. Послугами російських компаній зі зберігання ВЯП не користується лише Запорізька АЕС (шість енергоблоків ВВЕР-1000). Її відпрацьоване паливо зберігається в пристанційному сховищі ВЯП сухого контейнерного типу, введеному в експлуатацію в 2001 році.

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА