10:40 24.12.2020

Кабмін може підвищити "Енергоатому" ціну е/е при оновленому ПСО, але тарифи для населення поки що підвищувати не схильний - джерело

3 хв читати
Кабмін може підвищити "Енергоатому" ціну е/е при оновленому ПСО, але тарифи для населення поки що підвищувати не схильний - джерело

Кабінет Міністрів на одному з останніх у 2020 році засідань розгляне питання змін моделі покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на оптовому ринку електричної енергії і поки що схиляється до ухвалення рішення "без підвищення тарифів для населення", повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді.

"31 грудня завершується термін дії спеціальних обов’язків на ринку електроенергії. Необхідно ухвалити нове рішення або продовжити дію нинішньої моделі, інакше не залишиться жодних обмежень, щоб повністю перейти на ринкові механізми", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, іншого виходу, як розглянути це питання на засіданні уряду в понеділок, 28 грудня, яке може стати останнім засіданням цього року, вже немає.

Водночас співрозмовник зазначив, що поки що невідома остаточна позиція з цього питання нещодавно призначеного глави Міненерго Юрія Вітренка, який у середу провів переговори з місією МВФ.

"Питання складне, тривають дискусії. Але в уряді схиляються до того, щоб нічого не змінювати за цінами для населення. Поки що про це не йдеться. Ідея зняти пільгову ціну на перші 100 кВт-год, яка звучала, хороша сама по собі, але поки що вперто не підтримується з політичної точки зору", - зазначив співрозмовник агентства.

За його словами, можливий варіант - збільшення тарифів за прогресивною шкалою залежно від обсягу споживання.

"Щоб забезпечені громадяни, які споживають більше, і платили більше", - роз'яснив він.

Співрозмовник додав, що, найімовірніше, буде підвищено ціну, за якою "Енергоатом" продає електроенергію "Гарантованому покупцеві" ("ГарПок") у рамках ПСО.

"На сьогодні вона становить 1 коп./кВт. Всі розуміють, що це смішно, і це тимчасове рішення необхідно скасовувати. Можливо, буде підтримано пропозицію "Енергоатому", який пропонував підвищити ціну закупівлі у нього електроенергії для населення до 35 коп./кВт. Але без підвищення тарифів для побутових споживачів", - наголосив співрозмовник.

Водночас інше джерело, близьке до уряду, повідомило, що як ще однин варіант розглядається можливість підвищення цін для населення у межах до 50%, але після закінчення опалювального сезону.

Як повідомлялося, з березня 2017 року в Україні діє двоставковий тариф на електроенергію для населення: до 100 кВт-год на місяць - 0,9 грн/кВт-год, понад - 1,68 грн/кВт-год (із ПДВ). У результаті чого середньозважена ціна на електроенергію для населення приблизно втричі нижче, ніж для промисловості, і вже навіть нижче вартості доставки.

"Енергоатом" раніше заявляв про незгоду зі сценарієм зміни ПСО, який передбачає підвищити ціну продажу е/е "ГарПок" із 1 лише до 15 коп./кВт-год.

Наприкінці листопада Юрій Бойко, який був тоді т. в. о. міністра енергетики, анонсував ухвалення урядом найближчими днями збалансованого рішення щодо перегляду тарифу для побутових споживачів. Однак, 21 грудня Міненерго у статусі в. о. очолив екс-виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА