12:45 28.12.2020

Суд відкрив провадження у справі про банкрутство автокомпанії "Богдан Моторс"

3 хв читати
Суд відкрив провадження у справі про банкрутство автокомпанії "Богдан Моторс"

Господарський суд Дніпропетровської області порушив справу про банкрутство АТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс", що об'єднує виробничі активи корпорації "Богдан", повідомляє прес-служба компанії в понеділок.

Згідно з рішенням суду в Єдиному реєстрі судових рішень, провадження у справі порушено 23 грудня за заявою ТОВ "Фінансова компанія "Фінворк" (Київ), розпорядником майна призначено Євгена Шимана з Дніпра.

Прес-служба "Богдан Моторс" у прес-релізі зазначає, що цей рік став рекордним за збігом несприятливих чинників для виробників автотранспорту, зокрема через поєднання системних проблем у галузі, в економіці країни та через загальносвітову кризу, спричинену пандемією COVID-19.

"Машинобудівна галузь очікувано стала "попелюшкою" урядовців та законотворців, оскільки жоден законопроект з підтримки та розвитку вітчизняного виробництва так і не був прийнятий. Вітчизняні виробники так і не отримали доступу до дешевих фінансів, а отримати кредитування для виконання держзамовлень досі є проблемою. Натомість держава робить усе, щоб уже отримані кредити ставилися під сумнів", - йдеться в прес-релізі.

Прес-служба нагадує, що понад рік у провадженні Господарського суду Києва перебуває справа про оскарження договору новації, укладеної між "Богдан Моторс" та Укрексімбанком.

"Прокуратура затягує розгляд цієї справи, оскільки у них немає аргументації, проте негативний шум у повітрі зберігається", - стверджують у компанії.

Як повідомлялося, у провадженні Госпсуду Києва перебуває справа за позовом заступника генпрокурора України в інтересах Кабінету Міністрів та Укрексімбанку до "Богдан Моторс" про визнання недійсним договору про реструктуризацію боргів на суму 1,3 млрд грн. Договір новації, підписаний у червні 2018 року, передбачав значне відстрочення погашення боргу і дуже низькі процентні ставки.

У прес-релізі також повідомляється, що через відсутність держзамовлень "Богдан Моторс" фактично закрив завод у Черкасах, який виготовляв автотехніку для Міноборони, працівників скорочено, доходи компанії "впали в рази", а до бюджетів усіх рівнів за 11 місяців сплачено 120 млн грн проти 384 млн грн у 2019 році.

АК "Богдан Моторс", яка нещодавно змінила юридичну адресу з Києва на Дніпро, об'єднує автобусно-тролейбусний завод у Луцьку та завод у Черкасах, побудований для випуску легкових авто, але потім на його потужностях було налагоджено, зокрема, складання вантажних автомобілів Богдан МАЗ, КУНГів багатоцільового використання, санітарних автомобілів.

Компанія завершила 2019 рік із чистим прибутком 273 млн грн - у 10,6 раза більше, ніж роком раніше, дохід від реалізації зріс майже вдвічі, до 1 млрд 255 млн грн.

Станом на третій квартал 2020 року серед акціонерів автокомпанії - ЗНВКІФ "Богдан Капітал" (23,5367% статутного капіталу), ТОВ "Хюндай Мотор Україна" (13,3816%), ЗНВКІФ "Бріз" (15,6425%), ТОВ "Мегатерм" (10,7368%), ТОВ "Богдан Індустрія" (9,4697%), Хесуту Лімітед (Кіпр, 6,9045%).

Президентом корпорації є екс-заступник секретаря РНБО Олег Гладковський.

ТОВ "Фінворк" зареєстровано в 2015 році, кінцевий бенефіціар - Станіслав Куковальський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА