13:05 28.12.2020

Держгеонадр заявляє про спроби зірвати аукціони з продажу дозволів на розробку літієвих родовищ

3 хв читати
Держгеонадр заявляє про спроби зірвати аукціони з продажу дозволів на розробку літієвих родовищ

Державна служба геології і надр (Держгеонадр) України має намір виставити на відкриті аукціони продаж спеціальних дозволів на розробку ділянок родовищ літієвих руд.

"Держгеонадр України проводить регулярні аукціони з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Підготувала, зокрема, й об'єкти з покладами руд літію - Шевченківське родовище та ділянку Балка Крута - в Інвестиційний атлас надрокористувача для подальшого виставлення на електронні торги. Опрацьовує матеріали щодо ділянки Доброї. Проте відбуваються спроби зірвати проведення відкритих електронних торгів через суди", - написав голова відомства Роман Опімах у Facebook у понеділок.

За його словами, нині спостерігається значний попит на "метали майбутнього" на світовому ринку, до яких належить і літій. Україна може стати серйозним гравцем на європейському ринку з видобутку цього мінералу, оскільки має значні запаси та ресурси.

"Служба підготувала два літієві об'єкти на аукціони. Та, на жаль, через суди блокуються відкриті торги з розрахунку отримати спеціальний дозвіл поза аукціоном. Це відбувається для того, щоб не сплачувати справедливу ціну, яку встановлюють відкриті конкурентні торги", - констатує Опімах.

При цьому в довідці до цього повідомлення уточнюється, що родовище Шевченківське площею 39,84 га розташоване в Донецькій області. Запаси літієвих руд категорії С1 становлять 5,671 млн тонн, категорії С2 - понад 8 млн тонн. Наявні супутні корисні копалини - руди танталу, ніобію, берилію.

Постановою Верховного Суду від 16 квітня 2020 року у справі №826/7696/18 за позовом заступника генерального прокурора було скасовано спеціальний дозвіл на користування надрами Шевченківського родовища, наданого ТОВ "Петро-Консалтінг".

Водночас 9 грудня 2020 року Господарський суд Києва задовольнив заяву ТОВ "Петро-Консалтінг" і заборонив Держгеонадр надавати третім особам спеціальний дозвіл на Шевченківське родовище. Постанова набула чинності 9 грудня поточного року і діє до 9 грудня 2023 року. Держгеонадр подала апеляційну скаргу на це рішення Господарського суду Києва.

Ділянка Добра з покладами руд літію та оксидами танталу, ніобію, рубідію, цезію, берилію, олова розташована в Кіровоградській області. Її площа 300 га. Опрацьовується для подальшого виставляння на е-торги для геологічного вивчення та дослідно-промислової розробки.

Постановою Окружного адміністративного суду Києва від 22 липня 2020 року Держгеонадр заборонено надавати третім особам спеціальний дозвіл на ділянку Добру. 31 липня 2020 року служба подала апеляційну скаргу на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва. Станом на 24 грудня 2020 року справу слухають у Шостому апеляційному адміністративному суді.

Рішенням Окружного адміністративного суду від 6 листопада 2020 року позов ТОВ "Петро-Консалтінг" до Держгеонадр задоволено повністю: скасовано наказ Держгеонадр про відмову в наданні спецдозволу, відомство зобов'язане видати компанії дозвіл на користування надрами з метою видобутку літієвих руд. 17 листопада 2020 року служба подала апеляцію на рішення Окружного адміністративного суду. Станом на 24 грудня 2020 року апеляційне провадження не відкрито.

Держгеонадр надіслала відповідні листи в Офіс генерального прокурора з клопотанням вступити до вищезгаданих справ як третя особа на стороні служби.

Як повідомлялося, ТОВ "Петро-Консалтінг" (Київ) у 2018 році отримало спеціальний дозвіл Держгеонадр на видобуток літієвих руд на Шевченківському родовищі (Великоновоселівський р-н Донецької обл.), планувало залучити іноземного партнера для його розробки і розпочати видобуток у 2021 році.

У листопаді 2020 року інвестиційна компанія Millstone&Co з офісами в Україні та Польщі заявила про намір спрямувати понад EUR10 млн власних коштів на завершення розвідки родовищ літію в Україні протягом наступних двох років.

ТОВ "Петро-Консалтінг" зареєстроване у квітні 2010 року в Дарницькому районі Києва.

Кінцевий бенефіціар ТОВ - житель Донецька Михайло Жернов, керівник компанії з вересня 2019 року - Ігор Лук'янов.

Статутний капітал ТОВ - 340 тис. 209,10 грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА