14:02 29.12.2020

Україна замовила в ДП "Антонов" три літаки Ан-178 для армії - Зеленський

2 хв читати
Україна замовила в ДП "Антонов" три літаки Ан-178 для армії - Зеленський

Міністерство оборони України та Державне підприємство "Антонов" підписали меморандум про співпрацю в будівництві літаків для потреб Збройних сил України.

Меморандум підписано за участю президента України Володимира Зеленського, повідомила прес-служба глави держави.

На першому етапі йдеться про три нові військово-транспортні літаки Ан-178, які отримають ЗСУ. Вони можуть використовуватися для доставки особового складу, озброєння та легкої військової техніки посадковим і парашутним способами, а також для транспортування вантажів.

"Ці нові літаки будуть побудовані українськими громадянами, з українських комплектуючих, для українських інтересів. Власне так, як це й повинно бути", - сказав Зеленський перед церемонією підписання документа, яка відбулася на ДП "Антонов".

Зазначається, що глава держави запропонував державним замовникам продовжити роботу щодо нових контрактів на виготовлення Ан-178 уже з наступного року, а уряду – опрацювати питання про створення у 2021 році української авіакомпанії, яка користуватиметься літаками "Атонова".

Крім того, пропонується розробити Державну науково-технічну програму з розвитку авіапромисловості на 2021-2030 роки та підготувати проведення відповідного засідання Ради національної безпеки і оборони України.

Зеленський також очікує найближчим часом плану від керівництва ДП "Антонов" щодо відновлення і посилення кадрового потенціалу підприємства, повернення професіоналів і залучення нових фахівців.

У свою чергу прес-служба ДП "Укроборонпром" повідомила, що літак Ан-178-100Р - перший український військово-транспортний літак із турбореактивними двигунами, який у майбутньому прийде на зміну Ан-26 для оснащення ЗСУ. В умовах надзвичайних ситуацій він може використовуватися для евакуації населення із зони стихійного лиха, транспортування поранених, десантування рятувальних команд тощо.

"Повітряне судно може здійснювати посадку та злітати з будь-яких аеродромів і має вантажопідйомність до 18 тонн. Максимальна крейсерська швидкість літака становить 825 км/год, максимальна висота польоту - понад 12 км, а його максимальна дальність становить близько 5 тис. км. Літак оснащений двома вітчизняними турбореактивними двигунами Д-436-148ФМ, створеними ВАТ "Мотор Січ" і ДП "Івченко Прогрес", яке входить до складу "Укроборонпрому", - зазначається в прес-релізі.

Постачання першого серійного літака буде виконано після завершення сертифікаційних випробувань і отримання сертифіката типу на літак Ан-178-100Р і планується в 2023 р.

Раніше договір на постачання Ан-178 було підписано із зарубіжним замовником.

"У нас багато викликів, пов'язаних з питаннями національної безпеки та оборони, держоборонзамовленнями, плануванням випуску військово-транспортних літаків на майбутні роки. Але ми розраховуємо на підписання нових державних контрактів на виготовлення літаків Ан-178 уже з 2021 року", - заявив генеральний директор "Укроборонпрому" Юрій Гусєв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА