13:53 29.12.2020

Дефіцит коштів "Енергоатому" в рамках оновленого ПСО щодо населення в I кв. 2021 досягне 4 млрд грн

2 хв читати

НАЕК "Енергоатом" очікує в першому кварталі 2021 року дефіциту грошових коштів у розмірі 4 млрд грн під час продажу електроенергії ДП "Гарантований покупець" ("ГарПок") в рамках оновленого ПСО щодо забезпечення населення за ціною 15 коп/кВт-год.

"Навіть за умови повної оплати поставленої електроенергії з боку "Гарантованого покупця" ми очікуємо негативного фінансового результату, дефіциту грошових коштів у першому кварталі 2021 року на рівні 4 млрд грн, і в підсумку на дворазове скорочення податкових відрахувань компанії до бюджетів усіх рівнів", - ідеться в повідомленні на сайті "Енергоатому" у вівторок.

При цьому в компанії припустили, що "ГарПок" "насправді не зможе своєчасно і в повному обсязі розраховуватися з "Енергоатомом".

НАЕК заявила про намір брати активну участь у напрацюванні вдосконаленого сценарію фінансового збалансування ринку електроенергії.

Як повідомлялося, уряд продовжив режим спецзобов'язань на оптовому ринку електричної енергії до 31 березня 2021 року, скасувавши раніше діючий пільговий тариф на перші 100 кВт-год електроенергії на місяць у розмірі 0,9 грн/кВт-год. Також уряд встановив ціну продажу НАЕК "Енергоатом" електроенергії ДП "Гарантований покупець" у рамках спецзобов'язань для забезпечення населення в розмірі 150 грн/МВт-год, для ПрАТ "Укргідроенерго" залишив на колишньому рівні - 10 грн/МВт-год.

В. о міністра енергетики Юрій Вітренко повідомив, що наразі Міненерго спільно з НКРЕКП та учасниками ринку напрацьовує вдосконалений сценарій фінансового збалансування на ринку електроенергії.

Раніше "Енергоатом" заявляв, що вважає категорично неприйнятним застосування сценарію зміни ПСО, відповідно до якого він продаватиме "ГарПоку" для потреб населення е/е за ціною на рівні від 1 до 15 коп./кВт-год.

Як стверджував голова компанії Петро Котін, це призведе до збитків компанії в розмірі від 18 до 23 млрд грн.

Зі свого боку "Енергоатом" пропонував підвищити ціну продажу "ГарПоку" до 35 коп./кВт-год, що потребувало б, на його думку, підвищення тарифів на е/е для населення до 2,21 коп./кВт-год. (з ПДВ), або впровадити перехід НАЕК на фінансову модель ПСО, за якої компанія буде повністю реалізовувати електроенергію на вільному ринку за ринковими цінами.

Керуючий партнер компанії IMEPOWER Юрій Кубрушко зазначив, що збиток "ГарПоку" від оновленого ПСО для населення за 1-й квартал 2021 року може становити більше ніж 1 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА