14:41 30.12.2020

Ryanair і Wizz Air із 1 січня позбавлять британських акціонерів права голосу

2 хв читати
Ryanair і Wizz Air із 1 січня позбавлять британських акціонерів права голосу

 Ірландська авіакомпанія-дискаунтер Ryanair Holdings Plc та угорська Wizz Air позбавлять британських акціонерів права голосу після завершення перехідного періоду після Brexit 1 січня 2021 року, пише Financial Times.

Цей захід необхідний для дотримання правил ЄС, згідно з якими авіакомпанії, які мають ліцензію на діяльність у Євросоюзі, мають контролювати громадяни блоку, Швейцарії, Норвегії, Ісландії та Ліхтенштейну, щоб мати право здійснювати рейси усередині ЄС. Британські піддані з 1 січня не будуть вважатися громадянами ЄС.

У Ryanair у вівторок заявили, що авіакомпанії доводиться вживати заходів, щоб зберегти мажоритарну частку за інвесторами з ЄС і гарантувати відповідність законодавству Євросоюзу.

Ірландський авіаперевізник має намір випустити для неєвропейських акціонерів обмежені акції, які не даватимуть права голосу на загальних зборах. Раніше в грудні голова Ryanair Майкл О'Лірі заявив FT, що після остаточного виходу Великої Британії з ЄС, приблизно 60% акціонерів компанії не будуть громадянами ЄС.

Угорська Wizz Air планує повідомити приблизно 60% своїх інвесторів про надання їм обмежених акцій, інакше з 1 січня авіакомпанія буде на 80% належати неєвропейським акціонерам.

Ці заходи можуть торкнутися інвестфонду Baillie Gifford, який є другим найбільшим акціонером Ryanair, а також Jupiter, Legal & General Investment Management і Schroders, які входять до 20 основних акціонерів Wizz Air, свідчать дані Refinitiv.

За словами аналітика Bernstein Деніела Рьоска, авіаперевізникам із великою часткою британських акціонерів необхідно очікувати домовленостей між Лондоном і Брюсселем щодо прав володіння авіакомпаніями або розробити альтернативну структуру власності, щоб зберегти свою приналежність до ЄС.

Аналітики раніше зазначали, що авіагрупа International Consolidated Airlines Group S.A. (IAG), до складу якої входять British Airways і Iberia, зіткнеться з найбільшими проблемами через права власності після Brexit. IAG ніколи не розкривала якою буде частка акціонерів з ЄС у її капіталі після остаточного виходу Великої Британії з блоку.

Британська easyJet минулого тижня заявила, що може в разі потреби призупинити право голосу деяких акціонерів, щоб підвищити частку голосуючих інвесторів з ЄС до більш я 50% з 47%.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА