18:12 30.12.2020

"Нафтогаз України" має намір щонайменше 15% видобутого газу виставляти на біржу

3 хв читати
"Нафтогаз України" має намір щонайменше 15% видобутого газу виставляти на біржу

НАК "Нафтогаз України" виступила з ініціативою виставляти для продажу на товарних біржах щонайменше 15% видобутого газу, таку пропозицію про добровільні зобов'язання компанія надала Антимонопольному комітету України (АМКУ) для розгляду під час процедури отримання дозволу на купівлю ТОВ "Надра Юзівська".

"Згідно з європейською практикою, навіть якщо 10% від видобутку продається на біржі, це дозволяє забезпечити належний рівень конкуренції на ринку. Ми запропонували підвищені зобов’язання у 15% ресурсу власного видобутку", - наведено у повідомленні НАК у середу коментар голови правління компанії Андрія Коболєва.

Відповідно до прес-релізу, розрахунок 15% обсягів здійснюється без врахування ресурсу газу, що реалізується в межах спеціальних обов’язків (ПСО) на виконання ст. 11 закону України "Про ринок природного газу". АМКУ схвалив пропозиції "Нафтогазу", тож після завершення процесу концентрації компанія почне в обов’язковому порядку продавати частку газу ще до початку видобутку вуглеводнів на Юзівській ділянці, уточнила НАК.

Пояснюється, що така ініціатива є дієвим важелем для нівелювання потенційних ризиків для конкуренції у разі, якщо "Нафтогаз" суттєво збільшить обсяги видобутку газу після початку розробки нової ділянки надр.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" та НАК "Надра України" 18 грудня 2020 року підписали договір купівлі-продажу 99% у статутному капіталі ТОВ "Надра Юзівська", що володіє правом на розвідку та видобуток вуглеводнів на Юзівській ділянці. "Нафтогаз" зможе набути остаточного права на зазначену частку після отримання згоди АМКУ на концентрацію. Крім того, "Нафтогаз" підписав договір про придбання 1% статутного капіталу ТОВ "Надра Юзівська", що належить дочірньому підприємству НАК "Надра України" "Український геологічний науково-виробничий центр", та стане єдиним власником "Надра Юзівська".

Юзівська ділянка розташована в Дніпровсько-Донецькому нафтогазоносному басейні на території Донецької та Харківської областей. Площа ділянки - 7,9 тис. кв. км.

"Дочка" "Нафтогазу України" "Укргазвидобування" у 2019 році скоротила видобуток природного газу на 3,8% - до 14,9 млрд куб. м, а "Укрнафта", у якій НАК належить 50%+1 акція, збільшила його на 7% - до 1,16 млрд куб. м. Приватні компанії того самого року наростили видобуток газу в Україні на 5,3% - до 4,6 млрд куб. м.

Обсяг постачання "Нафтогазом" газу для теплокомуненерго, за якими ще зберігається режим ПСО, у 2019 році скоротився до 4,5 млрд куб. м із 4,8 млрд куб. м роком раніше, тому обсяг газу, який НАК має намір виставити на біржу, оцінюється щонайменше у 1,5 млрд куб. м на рік.

На Українській енергетичній біржі (УЕБ), яка на сьогодні є основним біржовим майданчиком із торгівлі газом, за 11 місяців 2020 року було реалізовано 2,1 млрд куб. м природного газу, що у шість разів більше, ніж за 11 місяців 2019 року. Газ пропонували до купівлі або продажу 75 компаній-ініціаторів торгів.

Продаж "Нафтогаз Трейдинг" за 11 місяців 2020 року становить 763 млн куб. м порівняно з 123 млн куб. м за цей самий період попереднього року.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА