19:18 30.12.2020

Глава Мін'юсту очікує результату Стокгольмського арбітражу за позовом міноритаріїв "Укрнафти" до України на $6 млрд у лютому-2021

2 хв читати
Глава Мін'юсту очікує результату Стокгольмського арбітражу за позовом міноритаріїв "Укрнафти" до України на $6 млрд у лютому-2021

Прийдешній 2021 рік несе Україні більше ризиків у частині можливих рішень міжнародних арбітражів, ніж 2020 рік, заявив міністр юстиції Денис Малюська.

"Чого лише варте потенційне рішення Стокгольмського арбітражу за позовом кіпрських офшорок (належних Коломойському, Боголюбову та Палиці) - власників майже 40% акцій "Укрнафти" - до держави Україна про стягнення майже $6 млрд (+відсотки)", - написав він у Facebook у середу.

"Справа комплексна, складна, покриває багато аспектів відносин держави та "Укрнафти", триває ще з 2015 року і результат ми, імовірно, матимемо змогу побачити у лютому наступного року", - зазначив Малюська.

Він також зазначив, що у 2020 році Мін'юсту вдалося вдало виконати роль адвоката України у міжнародних арбітражах.

"Нічого негативного (у сенсі рішень про стягнення коштів) протягом 2020 року не сталося", - констатував міністр.

Фінальне рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма щодо ініційованого з Україною може бути винесено не раніше 2020 року, свідчать дані у проекті проспекту емісії єврооблігацій України, текст якого має у своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна".

"Перший раунд усних слухань у справі відбувався з 1 до 18 квітня 2019 року в Лондоні. Після слухань сторони домовилися про дату подання короткої інформації - 31 липня 2019 року. Другий раунд усних слухань призначений на 18 жовтня 2019 року. Очікується, що остаточне рішення буде винесено не раніше 2020 року", - зазначено у повідомленні.

Як повідомлялося, міноритарні акціонери ПАТ "Укрнафта" Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited і Bordo Management Limited у червні 2015 року подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна. Вони, зокрема, обвинувачують Україну в нанесенні збитку через відбір газу, видобутого "Укрнафтою", без оплати або з оплатою за заниженою ціною; невиконанні "Нафтогазом України" та "Укртрансгазом" рішень українських судів; швидкому збільшенні ставок плати за користування надрами; зменшенні кворуму під час проведення зборів акціонерних товариств. На початку 2018 року стало відомо, що претензії міноритарних акціонерів "Укрнафти" до України збільшилися з $4,7 млрд до $5,4 млрд.

Верховна Рада у листопаді цього року ухвалила закон про взаємні розрахунки між "Нафтогазом", "Укрнафтою" та бюджетом на суму понад 40 млрд грн, які були проведені у грудні. На думку експертів, ознайомлених із спором, це має поліпшити позиції України в арбітражному спорі з міноритаріями "Укрнафти".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА