12:26 03.01.2021

Хорватія почала експлуатацію терміналу ЗПГ з прийому партії американського газу

2 хв читати
Хорватія почала експлуатацію терміналу ЗПГ з прийому партії американського газу

Хорватія з 1 січня 2021 року почала комерційну експлуатацію терміналу з прийому скрапленого природного газу на острові Крк, повідомляє LNG Hrvatska doo.

Першу партію СПГ на новий термінал привіз танкер Tristar Ruby з американського заводу в Cove Point.

Платформа Gas Infrastructure Europe з 1 січня 2021 року відображає дані про надходження газу з терміналу LNG Croatia в європейську газотранспортну систему: за перший день було прийнято 4 млн куб.м газу.

Основою плавучого терміналу є судно-регазифікатор LNG Croatia, конвертоване з вживаного судна-газовоза Golar Viking. Його було побудовано ще в 2005 році на корейській верфі Hyundai Heavy Industries, а в 2020 році дооснащено на верфях в Китаї та Хорватії (Viktor Lenac).

Співвласниками терміналу є Hrvatska elektroprivreda d.d. (85%) і Plinacro d.o.o. (15%).

Спочатку потужність терміналу заявлялася на рівні 6-4 млн тонн на рік, у результаті його конфігурація була переглянута до 2,6 млн т на рік. Хорватія споживає за рік загалом 2,9 млрд куб. м млрд куб. м (дані довідника BP за 2019 рік), при цьому майже весь цей обсяг забезпечив "Газпром" – 2,821 млрд куб.м. Тому перспективи завантаження терміналу пов'язувалися з можливостями поставок в сусідні країни - Угорщину та Україну.

"Оператор ГТС України" разом з угорським оператором ГТС працює над створенням гарантованих потужностей для транспортування газу з цього терміналу в Україну. Це створить додатковий маршрут поставок газу в країну з альтернативних джерел, зміцнить нашу енергетичну безпеку", - написав на сторінці у Facebook глава ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА