17:10 04.01.2021

Вітренко пропонує продаж "Енергоатомом" е/е вразливим споживачам за собівартістю "плюс" 10%, залишок - за ринковими цінами

3 хв читати
Вітренко пропонує продаж "Енергоатомом" е/е вразливим споживачам за собівартістю "плюс" 10%, залишок - за ринковими цінами

Т. в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко пропонує розглянути як один із варіантів розв'язання кризи на ринку електроенергії продаж е/е НАЕК "Енергоатом" вразливим верствам населення та захищеним споживачам за ціною собівартості атомної е/е "плюс" 10%, решта - на ринку за прозорими правилами.

"Вимальовується найпопулярніший варіант реформи, (...) коли "Енергоатом" як виробник найдешевшої електроенергії продаватиме її насамперед для потреб вразливих споживачів (велика частина населення) і захищених споживачів (яких не можна відключати) за собівартістю "плюс" 10% прибутку", - написав він на своїй Facebook-сторінці у відповідь на коментарі до попереднього допису про те, що Міненерго працює над вирішенням проблем у сфері енергетики за рахунок структурних змін.

При цьому він додав, що залишок електроенергії "Енергоатом" зміг би продавати "на відкритому ринку, на прозорих аукціонах, за європейськими правилами, на які не могли б впливати олігархи, причому за стартовою ціною, не нижчою ніж його додаткові витрати на виробництво цих додаткових обсягів".

У коментарях до допису він зазначив, що поки що не має наміру озвучувати собівартість атомної електроенергії. (Раніше "Енергоатом" озвучував собівартість на рівні 54-57 коп./кВт-год - ІФ).

Водночас Вітренко висловив думку, що амортизаційні відрахування через спрощений бухгалтерський підхід можуть не відповідати реальним потребам генкомпанії в інвестиціях.

"Тому амортизаційну складову доцільно замінити на інвестиційну, яка враховувала б реальні потреби НАЕК в інвестиціях на підтримку та розвиток атомних станцій", - зазначив глава Міненерго.

На думку глави Міненерго, запропонована схема дасть змогу погашати "стару" кредиторську заборгованість "Енергоатому" та його кредити за рахунок прибутку в майбутньому.

Як повідомлялося, уряд із 1 січня до 31 березня 2021 року встановив ціну продажу НАЕК "Енергоатом" електроенергії ДП "Гарантований покупець" у рамках спецзобов'язань для забезпечення населення в розмірі 150 грн/МВт-год, для ПрАТ "Укргідроенерго" залишив на колишньому рівні - 10 грн/МВт-год, а також встановив для населення фіксовану ціну електроенергії у 1,68 грн/кВт-год із ПДВ на весь обсяг споживання при ціні на перші 100 кВт-год у розмірі 0,9 грн/кВт-год із ПДВ, що діяла раніше.

Після ухвалення цього рішення Вітренко повідомив, що наразі Міненерго спільно з НКРЕКП та учасниками ринку напрацьовує вдосконалений сценарій фінансового збалансування на ринку електроенергії.

"Енергоатом" заявляв, що вважає категорично неприйнятним застосування сценарію зміни ПСО, відповідно до якого він продаватиме "ГарПоку" для потреб населення е/е за ціною на рівні від 1 до 15 коп./кВт-год. Як стверджував голова компанії Петро Котін, це призведе до збитків компанії у розмірі від 18 до 23 млрд грн.

Зі свого боку "Енергоатом" пропонував підвищити ціну продажу "ГарПоку" до 35 коп./кВт-год, що потребувало б, на його думку, підвищення тарифів на е/е для населення до 2,21 коп./кВт-година (з ПДВ), або впровадити перехід НАЕК на фінансову модель ПСО, при якій компанія повністю реалізовуватиме електроенергію на вільному ринку за ринковими цінами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА