13:59 05.01.2021

ФДМ спробує продати ТЕЦ на конкурсах до осені

2 хв читати
ФДМ спробує продати ТЕЦ на конкурсах до осені

Держава має спробувати продати теплоелектроцентралі (ТЕЦ), що залишаються в її власності, щоб залучити приватні інвестиції й погасити борги перед НАК "Нафтогаз України", цей варіант більш прийнятний за передачу їх в оренду "Нафтогазу", вважає голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко.

"Ми знаємо, що (голова правління НАК Андрій - ІФ) Коболєв - якісний менеджер і "Нафтогаз" розвиває експертизу, але це потрібно знову державній компанії вкладати гроші в модернізацію - приблизно 10-15 млрд грн. Тому ми маємо спробувати інший варіант", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Сенниченко додав, що аргументом на користь виставляння ТЕЦ на продаж є також надходження заявок потенційних покупців, які знають про наявність у кожної з ТЕЦ по 2-3 млрд грн боргів. "Інвестор купує, модернізує і погашає борги частинами. Цей варіант кращий, тому що в ньому і погашення боргу, і модернізація відбуватимуться за рахунок приватного інвестора, не держава має це робити", - пояснив голова фонду.

"Тому ми зараз запускаємо цей процес, і якщо ми це не встигнемо зробити до осені - аукціон не відбудеться чи не буде покупців, що заявляли інтерес, - тоді буде наступний крок", - зазначив Сенниченко.

Як повідомлялося, ФДМ 4 січня оголосив конкурс із відбору радників з приватизації АТ "Криворізька теплоцентраль", "Херсонська ТЕЦ", "Дніпровська ТЕЦ" і "Одеська ТЕЦ". Заявки на участь у них приймають до 5 лютого включно, перший етап конкурсу відбудеться 11 лютого, а термін підготовки радниками об'єктів становить два місяці.

Коболєв в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" наприкінці минулого року заявив, що не вірить в інтерес інвесторів до приватизації державних ТЕЦ через наявні борги перед компанією за поставлений природний газ. За його словами, якщо держава не зможе знайти грамотних управлінців для цих ТЕЦ, то "Нафтогаз" готовий узяти на себе цей обов'язок й інвестувати в них, але лише за умови передачі у власність.

Наприкінці серпня минулого року Антимонопольний комітет України вже надав дозвіл на передачу шести ТЕЦ, що перебувають в управлінні ФДМ, в управління "Нафтогазу". Йдеться про держпідприємство "Сєвєродонецька ТЕЦ" та АТ "Одеська ТЕЦ", "Криворізька ТЕЦ", "Херсонська ТЕЦ", "Миколаївська ТЕЦ", "Дніпровська ТЕЦ".


Повністю інтерв'ю з головою ФДМ Дмитром Сенниченком читайте на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.com.ua

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА