20:52 05.01.2021

АСС та ЄБА приєдналися до закликів до уряду не допустити блокування погашення боргів перед ВДЕ за рахунок кредитів "Укренерго"

4 хв читати
АСС та ЄБА приєдналися до закликів до уряду не допустити блокування погашення боргів перед ВДЕ за рахунок кредитів "Укренерго"

Американська торговельна палата (АСС) та Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) вважають неприпустимим блокування погашення боргів, що накопилися, перед ВДЕ-генерацією за рахунок кредитів НЕК "Укренерго" в державних банках.

"31 грудня 2020 року компанії-члени палати були неприємно здивовані спробою НКРЕКП затвердити рішення, пов'язане з кредитними договорами між ОСП та держбанками, яке містить положення, що чітко забороняє "Гарантованому покупцеві" використовувати отримані (від НЕК - ЕР) кошти для погашення накопиченого боргу перед виробниками е/е із ВДЕ", - йдеться в листі АСС від 5 січня до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та голови НКРЕКП Валерія Тарасюка, наявному у розпорядженні "Енергореформи".

"Якщо зазначене або аналогічне положення щодо блокування невідкладного погашення 40% накопиченої заборгованості "ГарПоку" перед ВДЕ буде затверджено НКРЕКП під час засідання, запланованого на 6 січня або будь-яку іншу дату, це підірве домовленості, досягнуті урядом та інвесторами протягом 2020 року", - зазначила АСС.

У листі наголошується, що за відсутності інших джерел погашення боргів, і зважаючи на низку публічних заяв з боку влади, експерти компаній-членів палати мали всі підстави вважати, що таким джерелом стане залучення "Укренерго" кредитних коштів для розрахунків із "ГарПоком" із метою його розрахунків із ВДЕ.

При цьому АСС акцентувала увагу, що жоден із передбачених меморандумом з інвесторами та законом №810-IX механізмів погашення боргів не був задіяний. Зокрема, в бюджеті-2021 не передбачені видатки для оплати щонайменше 20% річного прогнозного вироблення е/е із ВДЕ, а також не відбувся випуск ОВДП для розрахунків із ВДЕ-генерацією. Крім того, у листі зазначається, що тариф ОСП на передачу е/е затверджений на недостатньому для здійснення платежів ВДЕ рівні (293,93 грн/МВт-год без ПДВ - ЕР), внаслідок чого дефіцит "ГарПоку" з оплати зелених тарифів цього року досягне 20-25% поточних платежів.

З такою заявою у вівторок виступила також Європейська Бізнес Асоціація, закликавши уряд виконати зобов'язання з меморандуму та не допустити порушення прав інвесторів у ВДЕ шляхом ухвалення рішень НКРЕКП, що суперечать раніше досягнутим зобов'язаннями.

"Таке рішення Регулятора поряд із відсутністю дій уряду щодо імплементації закону №810-IX буде явним знаком того, що Україна не бажає виконувати свої зобов’язання перед інвесторами, що матиме невиправні наслідки для інвестиційного клімату країни", - зазначено на сайті ЄБА.

Як повідомлялося, напередодні Європейсько-українське енергетичне агентство (ЄУЕА) і Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА) закликали уряд та енергорегулятор використовувати можливість погашення боргів перед ВДЕ-генерацією за рахунок кредитів НЕК "Укренерго" від держбанків.

Згідно з порядком денним засідання НКРЕКП на 6 січня, заплановано ухвалити рішення про врегулювання боргів на ринку електроенергії, але сам проект відсутній.

НКРЕКП 31 грудня погодила договори про отримання кредитів НЕК "Укренерго" у АТ "Ощадбанк", АБ "Укргазбанк" та АТ "Укрексімбанк" на здійснення розрахунків із ДП "Гарантований покупець" для погашення ним боргів перед виробниками електроенергії.

Водночас Нацкомісія утрималася від ухвалення пункту постанови, в якому "ГарПоку" пропонувалося отримані від "Укренерго" в рамках кредитів кошти спрямувати на погашення накопиченої у 2020 році заборгованості перед генерацією, крім заборгованості перед ВДЕ-генерацією, яка склалася станом на 1 серпня 2020 року. При цьому в проекті постанови зазначалося, що погашення цієї заборгованості передбачалося шляхом ОВДП відповідно до закону про умови підтримки ВДЕ №810.

У коментарі "Енергореформі" після засідання член комісії Ольга Бабій зазначила, що регулятор дасть рекомендації "ГарПоку" щодо розподілу коштів, отриманих від "Укренерго" для погашення боргів перед виробниками електроенергії, після остаточного затвердження їх обсягу.

"Побачимо, яка сума кредиту буде залучена "Укренерго", і тоді даватимемо рекомендації "ГарПоку", як їх розподілити. Ми прагнемо до того, щоб наша регуляторна дія не зашкодила ні "Енергоатому", ні ВДЕ-генерації", - сказала вона.

Кабінет Міністрів на початку грудня 2020 року вирішив надати НЕК "Укренерго" державні гарантії під залучення кредиту обсягом 11,3 млрд грн для розрахунків із "ГарПоком".

Уряд за меморандумом із виробниками ВДЕ зобов'язався погасити 40% накопиченої на 1 серпня 2020 року (на момент набуття чинності норм закону №810-IX про зниження "зелених" тарифів і зобов'язання про погашення боргів) у четвертому кварталі 2020 року, що становить 8,96 млрд грн.

За розрахунками "Енергореформи", виходячи із зазначених на сайті "ГарПоку" даних станом на 5 січня 2021 року його борг за "зелену" електроенергію становить 25,14 млрд грн, знизившись порівняно з даними на 16 грудня на 0,73 млрд грн (мінус 2,8%).

Борг ГП перед "Енергоатомом" і "Укргідроенерго" за придбану для населення електроенергію - 7,8 млрд грн. Із них перед НАЕК - 7,4 млрд грн. Порівняно з даними на 16 грудня борг знизився на 0,3 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА