19:00 11.01.2021

Прем'єр України заявляє про плани знизити побутові ціни на газ

2 хв читати
Прем'єр України заявляє про плани знизити побутові ціни на газ

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив про плани суттєвого зниження тарифів на газ для населення і два підходи до вирішення цього завдання, напрацьовані на виконання доручення президента України на нараді з керівництвом Міненерго, НАК "Нафтогаз України", НКРЕКП, Оператором ГТС і представниками Офісу президента.

"Перший підхід - це формування тарифів на газ за формулою "ціна на європейських хабах "мінус" транспортування газу до України", який пропонує Міністерство енергетики. Крім того, пропонується тимчасово обмежити маржу для газопостачальників. Очікуваний результат: суттєве зниження тарифів і нівелювання спроб спекулянтів зберегти надприбутки в умовах формування нових європейських правил", - написав Шмигаль у своєму Telegram-каналі в понеділок увечері.

Другий підхід, за його словами, який пропонує "Нафтогаз", - це посилення конкуренції на ринку шляхом обов'язкової публікації усіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ, як це вже робить "Нафтогаз". "Крім того, пропонується, аби газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів, що призведе до зниження тарифів у межах відкритих торгів. Очікуваний результат: посилення конкуренції та, як наслідок, суттєве зменшення платіжок для українців", - написав прем'єр.

За словами Шмигаля, також за результатами наради з відповідальними відомствами сформовано механізм, який дасть змогу знизити ціну на транспортування газу.

Прем'єр також повідомив про терміновий початок перевірок із боку НКРЕКП усіх газопостачальників, у яких наразі найвищі тарифи на цю послугу.

Глава уряду зазначив, що в Україні 3,1 млн домогосподарств отримують субсидії для оплати комунальних послуг, а середній розмір нарахувань у листопаді 2020 року становив 1,6 тис. грн, що майже на 250 грн більше, ніж у 2019 році. "Це справедлива державна політика, яка буде продовжуватися разом із підвищенням зарплат та програмою щодо відновлення економіки", - наголосив Шмигаль.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА