16:01 13.01.2021

Глава Міненерго закликає "Нафтогаз" активніше домагатися перенесення "Газпромом" точки продажу газу на кордон з РФ

3 хв читати
Глава Міненерго закликає "Нафтогаз" активніше домагатися перенесення "Газпромом" точки продажу газу на кордон з РФ

Глава Міністерства енергетики Юрій Вітренко закликає НАК "Нафтогаз України" активніше домагатися перенесення РАТ "Газпром" точки продажу ресурсу на кордон із Російською Федерацією, що дало б змогу формувати ціну газу за принципом "хаб мінус".

"Нафтогаз" як раніше, так і зараз повинен працювати, щоб ця опція була доступна. А доки немає досконалої конкуренції, держава визначає рівень (ціни газу - ІФ)… Щоб вразливі споживачі не страждали від того, що "Нафтогаз" чогось не робить у національних інтересах", - написав він у коментарях до свого поста у Facebook про ціноутворення на ринку газу в середу.

При цьому Вітренко зазначив, що європейські компанії, отримавши можливість купувати газ на кордоні РФ-Україна, зможуть продавати його в Україні за ціною "хаб мінус", а Україна купуватиме його не у "Газпрому", а в цих самих компаній, але на східному кордоні.

Він також наголосив, що умови контракту з "Газпромом" 2019 року повністю дають можливість здійснювати постачання газу за принципом "хаб мінус", зазначивши: першим кроком до цього стало рішення Стокгольмського арбітражу про встановлення для України принципу "хаб".

"Я спочатку зробив "хаб", і це принесло Україні $2 млрд, потім новий контракт на $7,2 млрд, які остаточно прибрали навіть технічні перешкоди для "хаб мінус", - написав Вітренко, при цьому зазначивши, що звільнення з "Нафтогазу" не дало йому змоги досягти наступного етапу, а саме встановлення принципу "хаб мінус".

Водночас глава міністерства звернув увагу на стратегічну необхідність переходити від імпорту газу до експорту, що дозволило б формувати ціну газу за експортним паритетом.

Як повідомлялося, Міненерго України пропонує з 1 лютого обмежити ціну на газ для вразливих споживачів рівнем "хаб мінус" із додаванням певної граничної націнки постачальників і фіксувати таку ціну на рік. За наданими Вітренком розрахунками, в такому разі ціна газу буде на рівні 5,356 тис. грн за 1 тис. куб. м, що на 44% менше, ніж середньозважена ціна в січні.

"Якщо нічого не робити, то треба чекати, що ціна в лютому зросте приблизно ще на 15%", - написав він у Facebook у ніч на 12 січня.

В.о. міністра уточнив, що пропозиція Міненерго перебуває на стадії обговорення. Водночас міністерство готове розглянути альтернативні пропозиції, якщо вони краще та швидше вирішать проблеми на ринку.

Описуючи ці проблеми, Вітренко уточнив, що, згідно з проведеним за дорученням прем'єр-міністра моніторингом цін на газ для населення в січні, основні постачальники, т.зв. облгаззбути, постачають його за середньозваженою ціною 9,618 тис. грн (у діапазоні від 6,990 тис. до 10,800 тис. грн), газопостачальна компанія "Нафтогазу" - по 7,220 тис. за 1 тис. куб. м.

"Тобто в облгаззбутів у середньому ціна на 33% вища. Але при цьому їхня частка "ринку" - 89%. Погодьтеся, що з цим "ринком" щось не так", - констатував він ситуацію, що склалася.

Водночас Вітренко вважає, що і ціна "Нафтогазу" не є ринковою через відсутність досконалої конкуренції на оптовому ринку. Причиною цього він назвав домінування російського "Газпрому" на ринках Центральної та Східної Європи, зокрема його відмову від продажу газу на кордоні РФ-Україна та блокування експорту газу з РФ і Середньої Азії іншими компаніями.

На думку в.о. міністра, "Нафтогаз" має можливості для активної боротьби зі зловживаннями "Газпрому" його домінувальним становищем і може подавати скарги до Європейського антимонопольного органу, а також навіть ініціювати новий міжнародний арбітраж за угодою про організацію транзиту, підписаною наприкінці грудня 2019 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА