16:27 13.01.2021

Кабмін уповноважив Ощадбанк обслуговувати рахунки учасників процедури погашення заборгованості на енергоринку

2 хв читати
Кабмін уповноважив Ощадбанк обслуговувати рахунки учасників процедури погашення заборгованості на енергоринку

 Кабінет Міністрів на засіданні в середу уповноважив державний Ощадбанк (Київ) обслуговувати поточні рахунки зі спеціальним режимом використання та додаткові поточні рахунки зі спеціальним режимом учасників процедури погашення заборгованості, яка утворилася на оптовому ринку електричної енергії.

Відповідний проект постанови ухвалений без обговорення з доопрацюванням протягом трьох робочих днів із урахуванням зауважень і пропозицій Антимонопольного комітету України (АМКУ).

Під час обговорення свої заперечення висловила держуповноважена АМКУ Ольга Нечитайло, зазначивши, що постанова суперечить принципам конкурентності при регулюванні товарних ринків і формує монополізацію сфери обслуговування зазначених рахунків із наданням ексклюзивних повноважень Ощадбанку.

Однак, Кабмін не врахував її зауваження.

Як зазначено у пояснювальній записці до розпорядження, уповноважений банк має бути державним, зокрема, в його статутному капіталі щонайменше 75% акцій мають належати державі.

Згідно з документом, уповноважити Ощадбанк запропоновано зважаючи на те, що фінустанова у ролі уповноваженого банку на ринку електроенергії успішно забезпечує стабільне банківське обслуговування розрахунків за е/е, придбану на ринку "на добу вперед" (РДВ) і внутрішньодобовому ринку.

Крім цього, Ощадбанк має досвід обслуговування взаєморозрахунків із погашення заборгованостей за е/е за участю оптового постачальника е/е і постачальників е/е за регульованим тарифом.

Зазначається, що банк також має організаційне, кадрове та технологічне забезпечення, необхідне для виконання функцій уповноваженого банку для обслуговування поточних рахунків зі спеціальним режимом використання учасників процедури погашення відповідно до встановленого алгоритму розподілу коштів.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський 17 червня 2020 року підписав закон "Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії" №719-ІХ, який Верховна Рада ухвалила.

Згідно з документом, погашення заборгованості здійснюється шляхом застосування процедури взаєморозрахунків, переведення боргу та відступлення права вимоги, погашення (списання) заборгованості за рахунок коштів державного бюджету.

Зазначається, що погашення заборгованості, яка сформувалася на оптовому енергоринку, проводиться з використанням розрахунків зі спеціальним режимом, відкритих учасниками процедури погашення в уповноваженому банку, визначеному Кабміном і Нацбанком.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА