19:52 14.01.2021

Рада може ввести поріг доступу на ринок для "облгазів" у 100 тис. абонентів

3 хв читати
Рада може ввести поріг доступу на ринок для "облгазів" у 100 тис. абонентів

Народний депутат від правлячої фракції "Слуга народу" Роксолана Підласа заявила про намір направити на розгляд Верховної Ради законопроект, який би встановлював умовою роботи газорозподільних компаній на ринку наявність мінімум 100 тис. абонентів.

"Як показала практика, маленькі постачальники газу завищують ціни, оскільки розподіляють свої адміністративні витрати не на 200 тис. абонентів, а на 10 тис. (...) Тому парламенту буде запропоновано так званий законопроект "про малі облгази": природна монополія з розподілу газу - це не менше 100 тис. споживачів", - написала Підласа на своїй сторінці в Facebook у четвер.

Як негативний приклад вона навела Полтавську область, в якій працюють чотири розподільні компанії, зазначивши, що у трьох з них через малу кількість абонентів тарифи істотно вище середніх.

При цьому депутат заявила, що єдиним варіантом врегулювання ситуації з піднятими з початку року тарифами на доставку буде рішення Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) про їх зниження.

"Сподіваюся, сьогодні ми або почуємо переконливе обгрунтування (розрахунку тарифів - ІФ) на зустрічі фракції з НКРЕКП, або досягнемо домовленості про зниження тарифу", - зазначила нардеп.

Підласа також повідомила, що "Слуга народу" підтримує пропозицію уряду надати адресні фінансові виплати для 400 тис. домогосподарств з електрокотлами, які найбільш постраждали від зняття пільг з оплати електроенергії.

"Уже порахували, що платіжка в середньому зросте на 1000 грн. Тому пропонуємо цю суму і компенсувати", - зазначила Підласа.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабінету міністрів 13 січня доручив відповідальним відомствам впровадити механізм субсидування побутових споживачів, які використовують електроопалення для обігріву житла.

Як зазначив Шмигаль, у зв'язку з підвищенням енерготарифів у січні також збільшаться виплати по субсидіях, які в країні отримують 3,1 млн домогосподарств для оплати комунальних послуг у середньому розмірі від 1,600 тис. грн на місяць.

Кабінет міністрів постановою №1325 від 28 грудня 2020р ввів єдиний фіксований тариф для побутових споживачів розміром 1,68 грн / кВт-година (з ПДВ) на період з 1 січня до 31 березня і тим самим скасував пільговий тариф для населення в розмірі 0, 9 грн / кВт-годину за перші 100 кВт-годин місячного споживання, а також інші пільгові тарифи.

НКРЕКП постановою №15 від 6 січня 2021 скасувала свою попередню постанову №220 від 26 лютого 2015 року, що встановлювала пільгові тарифи на електроенергію для населення, що проживає в будинках з електроопалювальними установками.

Зокрема, в сезонний період з 1 жовтня і до 31 квітня включно побутові споживачі, які користуються електрообігрівом, оплачували е / е за ціною 0,9 грн / кВт-год обсягом споживання до 3000 кВт-год на місяць і 1,68 грн / кВт-год - понад 3000 кВт-год.

Крім того, прем'єр доручив підготувати держрегулювання ціни на газ для побутових споживачів (населення) на період карантину по 6,99 грн за куб. м, а також заявив, що в уряді відпрацьовують ще одне резонансне питання - це тарифи на розподіл газу, анонсувавши перевірки з боку НКРЕКП всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найбільш високі тарифи на розподіл газу.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА