20:53 14.01.2021

Облгази під брендом РГК заявляють про 1,6 млрд грн тарифних збитків у 2020 році

3 хв читати
Облгази під брендом РГК заявляють про 1,6 млрд грн тарифних збитків у 2020 році

Різке подорожчання газу на ринку в другому півріччі 2020 року призвело до сумарних тарифних збитків 20 операторів газорозподільчих мереж (ГРМ, облгази), що працюють під брендом РГК, за підсумками всього минулого року в 1,6 млрд грн року, йдеться в повідомленні РГК у четвер.

"Головна стаття витрат - природний газ для технологічних потреб, який газорозподільні компанії купують на тарифні кошти. Цінове ралі, що триває на європейських хабах, демонструє, що діючі тарифи на розподіл вже не покривають всі обґрунтовані витрати Операторів ГРС", - наголошується в прес-релізі.

Згідно з ним, облгази близько 40% отриманих тарифних коштів направляють на закупівлю природного газу для технологічних витрат, а його вартість за липень - грудень на Українській енергетичній біржі (УЕБ) зросла на 54% і на третину перевищила індикатив, закладений у тарифах на розподіл.

РГК заявляє, що аналогічна ситуація спостерігається і щодо тарифів на розподіл природного газу, встановлений НКРЕКП на 2021 рік: "Цінове ралі, що відбувається на всіх торговельних майданчиках Європи, робить практично неможливою купівлю газу Операторами ГРС за актуальними ринковими цінами за рахунок коштів, закладених у тарифах газорозподільних компаній".

Зокрема, відповідно до прес-релізу, в тарифі на розподіл на 2021 рік вартість технологічного газу встановлена в 5850 грн / тис. куб. м, а на торгах на європейському хабі TTF вартість січневого газу досягла 9650 грн / тис. куб. м.

РГК зазначила, що облгази під брендом РГК двічі, 29 і 30 грудня 2020 року, оголошували закупівлю технологічного газу на УЕБ, проте жодна з компаній не отримала пропозицій про покупку ресурсу на ринку за закладені в тарифі кошти.

У прес-релізі наводиться посилання на підписаний на початку червня минулого року Меморандум з МВФ, в якому українська сторона взяла на себе зобов'язання, що Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, (НКРЕКП) призведе тарифи на розподіл до повної компенсації витрат.

"Наслідком перекосів у регулюванні стане тарифне розбалансування на рівні операторів ГРС і доведення їх до переддефолтного стану вже у першому півріччі 2021 року", - вважають у РГК, додаючи, що іншим результатом може стати дисбаланс у відносинах з Оператором ГТС України і погіршення його фінансового стану.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у кінці року доручив главі Міненерго Юрію Вітренку і Антимонопольному комітету перевірити обґрунтованість недавнього підвищення тарифів на розподіл газу, а на цьому тижні заявив про початок НКРЕКП ретельної перевірки всіх облгазів. Крім того депутати правлячої фракції "Слуги народу" заявляють про необхідність їх зниження.

Регіональна Газова Компанія позиціонує себе як сервісна компанія, яка розробляє інноваційні та комплексні рішення для енергетичного сектора, спрямовані на підвищення якості клієнтського обслуговування, модернізацію галузі та впровадження європейських стандартів роботи операторів ГРС. Під брендом РГК працює 20 газорозподільних компаній, які обслуговують понад 250 тис. км газопроводів і понад 8 млн споживачів газу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА