07:51 15.01.2021

Глава Міненерго пропонує впровадити в Україні практику вибору постачальників газу об'єднаннями споживачів

2 хв читати
Глава Міненерго пропонує впровадити в Україні практику вибору постачальників газу об'єднаннями споживачів

В.о. міністра енергетики Юрій Вітренко з метою захисту споживачів на ринку газу пропонує реалізувати в Україні практику вибору постачальників об'єднаннями споживачів, що застосовується в Європі.

"В Україні для цього можна використовувати об'єднані територіальні громади. Вони будуть вибирати постачальника для тих, хто не хоче або не може зробити це самостійно. Причому, це буде відбуватися за замовчуванням", - написав він на своїй сторінці в Facebook у ніч на п'ятницю, уточнивши, що це буде стосуватися і тих споживачів, чиїм постачальником є автоматично "постачальник останньої надії".

На його думку, альтернативою ОТГ можуть служити і місцеві органи влади.

"Якщо узагальнити - місцеві громади", - зазначив Вітренко.

При цьому він аргументував ініціативу тим, що об'єднання споживачів мають "більше ринкової сили, щоб отримувати кращі умови постачальників".

За словами глави Міненерго, така ідея народилася під час тригодинного спілкування з фракцією "Слуга народу", на якому обговорювалися проблеми ринку природного газу.

Він додав, що депутати фракції пообіцяли попрацювати над проектом законодавчих змін, необхідних для реалізації цієї ідеї.

Загалом у своєму повідомленні Вітренко зазначив, що уряд і міністерство напрацьовують системне вирішення проблем ринку газу. Серед його основних елементів він назвав необхідність впровадження стимулів для підвищення енергоефективності, збільшення власного видобутку, розблокування транзиту газу з Середньої Азії і його експорт "незалежними компаніями з Росії", а також перенесення точок передачі газу європейськими покупцями ресурсу "Газпрому".

Крім того, він звернув увагу на необхідність розвитку "нормальної біржової торгівлі" та створення газової біржі, "ефективно регульованою державою і яка має необхідні атрибути сучасної біржі як, зокрема, кліринг".

При цьому він акцентував, що "Укргазвидобування" має виставляти на цю біржу всі обсяги видобутку, щоб не було перехресного субсидування в рамках самого "Нафтогазу".

"Щоб все було прозоро і щоб була чесна конкуренція між "Нафтогазом" як постачальником та іншими постачальниками", - наголосив глава Міненерго.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні Кабміну 13 січня доручив підготувати державне регулювання ціни на газ для побутових споживачів (населення) на період карантину по 6,99 грн за куб. м, назвавши таке рішення тимчасовим заходом, пов'язаним з істотним зростанням цін для кінцевих споживачів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА