15:49 15.01.2021

"Укренерго" заперечує можливість "віялових відключень" е/е у майбутні морозні дні

2 хв читати
"Укренерго" заперечує можливість "віялових відключень" е/е у майбутні морозні дні

НЕК "Укренерго" заперечує можливість "віялових відключень" електроенергії у період значного похолодання, який розпочався, із середньодобовою температурою -17°С, очікуваною протягом 16-20 січня.

Оператор системи передачі зазначив, що морози приведуть до сезонного зростання обсягів споживання е/е, яке у пікові години доби може збільшуватися приблизно на 3 ГВт, досягнувши 25 ГВт.

У зв'язку з цим "Укренерго" визначило низку заходів для балансування енергосистеми та покриття додаткового навантаження в години ранкового та вечірнього максимумів споживання.

Ключовими напрямами є збільшення виробництва електроенергії на ГЕС та ГАЕС, а також підвищення рівня навантаження теплових електростанцій (ТЕС). При цьому, незважаючи на те, що на ранок 15 січня запаси вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ становлять загалом 688 тис. тонн при мінімально необхідних 900 тис. тонн, включення в роботу додаткових енергоблоків теплових електростанцій може бути здійснено на резервному паливі (газ, мазут).

Позитивним фактором для балансування енергосистеми стало включення в роботу 15 січня п'ятого енергоблоку Запорізької АЕС, а також рішення про продовження роботи першого енергоблоку ЗАЕС до кінця дня 22 січня, який планувалося вивести у плановий ремонт. Отже, у найближчі вісім діб Запорізька АЕС зможе працювати усіма шістьма блоками.

"Крім того, незважаючи на появу публікацій про нібито можливість впровадження графіка аварійних відключень (так звані віялові відключення), повідомляємо, що такі заходи поки що не плануються", - наголосили у НЕК.

"Про використання іншого інструменту, а саме графіків обмеження потужності, зазначаємо, що цей інструмент не має жодного стосунку до так званих віялових відключень і не передбачає відключення споживачів. Замість цього він передбачає зниження потужності споживання окремих промислових підприємств, де це можливо, без порушення їхніх технологічних процесів. Застосування такого інструменту оператором системи передачі заздалегідь узгоджується з Міністерством енергетики на випадок непередбаченої втрати значного обсягу генерації в енергосистемі у період пікових навантажень. При цьому, зважаючи на поточну ситуацію в енергосистемі, впровадження таких графіків під час періоду низьких температур теж не планується", - резюмували в "Укренерго".

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. НЕК належить державі в особі Міністерства фінансів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА