18:12 15.01.2021

Уряд схиляється порівну розподілити між "Енергоатомом" та ВДЕ-генерацією 10,25 млрд кредиту "Укренерго" під держгарантії - прем'єр

3 хв читати
Уряд схиляється порівну розподілити між "Енергоатомом" та ВДЕ-генерацією 10,25 млрд кредиту "Укренерго" під держгарантії - прем'єр

Попереднє рішення з розподілу 10,25 млрд грн кредитів під держгарантії, отриманих НЕК "Укренерго" від трьох держбанків для погашення її заборгованості перед "Гарантованим покупцем", передбачає рівний їх розподіл між "Енергоатомом" та ВДЕ-генерацією, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Попереднє рішення: розподілити кошти від "Укренерго" порівну між "Енергоатомом" і виробниками "зеленої" електроенергії", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Прем'єр уточнив, що при такому підході сторони в результаті отримають приблизно по 5,1 млрд грн.

Шмигаль назвав таке рішення збалансованим і компромісним, але зазначив, що воно ще відпрацьовуватиметься.

"Ми ще маємо час, декілька днів, щоб остаточно визначитися", - сказав глава уряду.

Він наголосив, що уряд усвідомлює всю важливість підтримки і атомної генерації, як бази енергетичної безпеки держави, і ВДЕ-генерації, де Україна має міжнародні зобов'язання, підписані, зокрема, з виробниками "зеленої" електроенергії, ЄБРР, Світовим банком".

"Енергоатом" - це енергетична безпека держави, і необхідно віддавати певний пріоритет. "Зелена" генерація - це також пріоритет, це інвестиційний клімат і довіра інвесторів", - заявив Шмигаль.

Пояснюючи підтримку рішення про рівний розподіл коштів, прем'єр зазначив, що борг попередніх періодів перед "Енергоатомом", пов'язаний із виконанням компанією спецобов’язків (ПСО) для населення і необхідністю підтримки тарифу в 1,68 грн/кВт-год, становить майже 7 млрд грн, із яких у першому кварталі цього року необхідно щонайменше 5 млрд грн.

"Мінімально необхідний компанії обсяг коштів на перший квартал поточного року, з урахуванням ремонтних кампаній і виконанням зобов'язань щодо забезпечення електроенергією населення, становить майже 5 млрд грн", - сказав глава уряду.

Він додав, що для подальших розрахунків із ВДЕ-генерацією уряд оперативно працюватиме над випуском "зелених" облігацій (бондів), що передбачено домовленостями з Міжнародним валютним фондом (МВФ) і закладено у бюджеті на 2021 рік.

"Ми оперативно це робитимемо, і забезпечуватимемо розрахунки із "зеленою" генерацією за рахунок зелених бондів", - повідомив Шмигаль.

На його думку, представники "зеленої" енергетики і банки мають зрозуміти такі дії уряду в нинішній ситуації.

Як повідомлялося, уряд 10 грудня в рамках наданих йому Верховною Радою в листопаді повноважень схвалив держгарантії для "Укренерго" для залучення 11,3 млрд грн кредитів для розрахунків із ДП "Гарантований покупець" і наступних його розрахунків із енергогенерацією, заборгованість перед якими з боку НЕК становить майже 30 млрд грн.

"Укренерго" 30 грудня 2020 року підписало договір кредитної лінії з Ощадбанком на 5 млрд грн, а також кредитні договори з Укрексімбанком і Укргазбанком на 4 млрд грн і 1,25 млрд грн відповідно.

Із кінця минулого року питання розподілу зазначених коштів розглядає також Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), яка у п'ятницю знову відклала ухвалення рішення щодо цього.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА