11:57 16.01.2021

Вакантність київських ТРЦ до кінця 2020 року становила 10% - NAI Ukraine

2 хв читати
Вакантність київських ТРЦ до кінця 2020 року становила 10% - NAI Ukraine

Частка вільних площ у торговельно-розважальних центрах (ТРЦ) Києва до кінця 2020 року стабілізувалася на рівні 10% після підвищення на виході з весняного локдауну, свідчать дані NAI Ukraine.

Як випливає зі звіту компанії, вихід на ринок у 2021 році великої кількості нових проектів, які були припинені під час коронакризи, буде причиною подальшого зростання вакантності на ринку. Так, у 2021 році планується відкриття другої черги ТРЦ Blockbuster Mall (55 тис. кв. м), Ocean Mall (99 тис. кв. м), другої черги ТЦ "Апрель" як частини БФК April City (47 тис. кв. м із загальної площі проекту 86 тис. кв. м), ТЦ у складі житлового комплексу White Lines (21 тис. кв. м).

"Разом із новою пропозицією вакантність очікувано зросте, якщо вийде справді настільки значний її обсяг, її повернення в нормальне русло (менше ніж 10%), найімовірніше, відбудеться вже в 2022 році", - йдеться в дослідженні.

За даними NAI, продовження карантинних обмежень і великий обсяг нової пропозиції стримуватимуть зростання орендних ставок у 2021 році, які залишаться на рівні минулого року. При цьому ставки в найбільш якісних об'єктах скоріше повернуться до показників 2019 року і вище.

Загалом у 2020 році відвідуваність ТРЦ скоротилася лише на 26%, незважаючи на закриття ТРЦ на декілька місяців весняного локдауну і карантину вихідного дня в листопаді, наводить NAI дані компанії Watcom. Водночас збільшилися конверсія і середній чек.

Окрім того, зростання роздрібного товарообігу за підсумками 11 місяців 2020 року до "плюс" 7,6% дає підстави очікувати подальшого зростання показника в 2021 році в разі помірних карантинних обмежень.

"У 2021 році очікується, що роздрібний товарообіг щонайменше повторить динаміку 2020 року, а за більш помірних карантинних заходів і спаду тиску пандемії - повернеться до показників зростання попередніх років", - вважають у компанії.

NAI Ukraine створено в 2016 році, є українським представництвом мережі консалтингових компаній у сфері комерційної нерухомості NAI Global.

NAI Global володіє більше ніж 400 офісами в 55 країнах світу з 7 тис. співробітників. Щорічний обсяг угод компанії становить понад $45 млрд. В управлінні компанії перебувають більш як 38 млн кв. м. Є дочірнім підприємством компанії C-III Capital Partners, яка управляє майже $150 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА