15:25 16.01.2021

НБУ дозволив фізособам купувати і продавати інвалюту за гривні на умовах "форвард"

2 хв читати
НБУ дозволив фізособам купувати і продавати інвалюту за гривні на умовах "форвард"

Національний банк України (НБУ) скасував заборону на проведення фізичними особами операцій з купівлі/продажу іноземної валюти на умовах "форвард" на операції з купівлі/продажу валюти та банківських металів на умовах маржинальної торгівлі та на розрахунки у валюті під час купівлі державних цінних паперів, номінованих у валюті, повідомила прес-служба центробанку в суботу.

Відповідні зміни затверджені постановою правління НБУ №3 від 15 січня, оприлюдненому на сайті регулятора. Документ набуває чинності з 17 січня.

Згідно з ним, НБУ також зняв заборону для клієнтів-юросіб на проведення операцій з продажу іноземної валюти на умовах "форвард" і заборону на здійснення банками "свопу" з фізособами-резидентами, якщо перша частина такої операції передбачає продаж клієнту іноземної валюти або банківських металів.

Крім цього, Нацбанк дозволив банкам і небанківським фінустановам купувати інвалюту у населення за безготівкові кошти в гривні через термінали самообслуговування і затвердив порядок проведення відповідних операцій. Зокрема, після продажу валюти через платіжні пристрої гривневі кошти зараховуватимуться на власні поточні рахунки фізосіб.

Зазначається, що з метою сприяння використанню цифрових аналогів замість паперових документів Нацбанк уточнив вимоги до здійснення фізособами переказів коштів в іноземній валюті за межі України та отримання таких переказів з-за кордону.

Зокрема, додав можливість для фізосіб під час здійснення цих операцій використовувати цифрові паспорти в мобільному застосунку "Дія", де в електронному вигляді відображається інформація, яку містить ID-картка і біометричний закордонний паспорт громадянина України.

За оцінками Нацбанку, відповідні послаблення забезпечать здійснення подальших кроків на шляху валютної лібералізації, а також сприятимуть розширенню можливостей для бізнесу та фізосіб з хеджування валютних ризиків, подальшого розвитку нових послуг, що надаються уповноваженими установами у сфері валютно-обмінних операцій та використання цифрових документів під час проведення валютних операцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА