17:07 16.01.2021

Мінторгівлі США додало китайського інвестора "Мотор Січі" Skyrizon в обмежувальний перелік MEU

3 хв читати
Мінторгівлі США додало китайського інвестора "Мотор Січі" Skyrizon в обмежувальний перелік MEU

Бюро промисловості і безпеки (BIS) Мінторгівлі США додало китайську компанію Skyrizon, що інвестувала в акції українського виробника авіадвигунів "Мотор Січ", до списку "військових кінцевих користувачів" (MEU), вперше сформованого наприкінці минулого року. Він охоплює 58 китайських і 45 російських компаній.

"Skyrizon – китайська державна компанія – і її прагнення купувати і впроваджувати іноземні військові технології являють собою серйозну загрозу національній безпеці та інтересам зовнішньої політики США", – наводиться в релізі Мінторгівлі США слова міністра Вілбура Росса (Wilbur Ross).

За його словами, такі заходи США послужать попередженням експортному співтовариству про зв'язки Skyrizon з Народно-визвольною армією Китаю.

Раніше Мінторгівлі зазначало, що список MEU – це інструмент, який використовує BIS для обмеження експорту, реекспорту та передання (всередині країни) товарів, що підпадають під дію Правил експортного контролю (EAR), окремим особам (фізичним особам, організаціям, компаніям). Йдеться про осіб, які, як вважається, були причетні або становлять значний ризик залучення в діяльність, що суперечить інтересам національної безпеки або зовнішньої політики США. Додаткові ліцензійні вимоги застосовуються до експорту, реекспорту та передання (всередині країни) предметів, що підпадають під дію EAR, перерахованим організаціям, і доступність більшості ліцензійних винятків обмежена.

Уряд США визначив, що організації в списку MEU являють собою неприйнятний ризик використання або відволікання технологій для "кінцевого використання у військових цілях" або "військових кінцевих користувачів" в Китаї, Росії або Венесуелі.

Зміни до списку ухвалює Комітет з перевірки кінцевих користувачів – міжвідомчий орган, що має у своєму склвді представників Міністерства торгівлі, а також Міністерства оборони, Міністерства енергетики, Державного департаменту і, за необхідності, Міністерства фінансів США. Skyrizon стала першою компанією, доданою до списку з моменту його складання наприкінці минулого року.

Як повідомлялося, дочірня компанія Skyrizon китайської Beijing Xinwei Technology Group і компанія DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського наприкінці листопада повідомили про подання оновленої спільної заявки в Антимонопольний комітет України на купівлю "Мотор Січ", вже четвертої з серпня цього року.

За даними джерела в уряді, наразі близько 75% акцій "Мотор Січі" вже належить групі китайських власників, і якась частина спірного пакета акцій є заставою по фінансування, наданого, зокрема, China Development Bank.

Про занепокоєння США продажем "Мотор Січі" китайським власникам заявив під час візиту в Київ наприкінці серпня 2019 року радник (на той момент) президента США з питань безпеки Джон Болтон. Наприкінці позаминулого року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор зазначив, що США розраховують на нову угоду із залучення на "Мотор Січ" американського або іншого інвестора, щоб підприємство не було продано китайському покупцеві. Згідно з інформацією агентства, це питання також порушувалося під час візиту в Україну заступника держсекретаря США Стівена Бігана наприкінці серпня 2020 року.

Акції "Мотор Січ" перебувають під арештом з квітня 2018 року за клопотанням слідчого СБУ з метою збереження речових доказів у порушеному у липні 2017 року кримінальному провадженні у зв'язку з купівлею його акцій китайськими інвесторами, які досі не змогли реалізувати права акціонерів з управління підприємством.

На початку грудня 2020 року китайські інвестори подали в міжнародний арбітраж інвестиційний спір з метою стягнення з держави Україна збитку, який вони оцінили в $3,5 млрд.

ПАТ "Мотор Січ" – один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Поставляє продукцію у понад 100 країн світу. Підприємство в січні-вересні 2020 року отримало 930,2 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 532,7 млн грн. Чистий дохід "Мотор Січі" зріс на 20,2% – до 7 млрд 679,5 млн грн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА