17:00 18.01.2021

Держава ризикує втратити 12 млрд грн від приватизації у 2021 році через скоординований опір силовиків та олігархічних груп - ФДМ

3 хв читати
Держава ризикує втратити 12 млрд грн від приватизації у 2021 році через скоординований опір силовиків та олігархічних груп - ФДМ

Фонд державного майна (ФДМ) України на чолі з Дмитром Сенниченком висловлює занепокоєння щодо дій правоохоронців, спрямованих на дестабілізацію роботи державних підприємств, зокрема ПрАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК), в управління якого передано Вільногірський гірничо металургійний комбінат (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК, Житомирська обл.).

Відповідно до прес-релізу ФДМ у понеділок, такі дії часто мають протиправний характер, можуть призвести до згортання приватизаційного процесу в 2021 році й становлять ризики втрати 12 млрд грн бюджетних надходжень.

Водночас зазначається, що Фонд зможе забезпечити ці надходження вже в першому півріччі-2021 - в разі зупинення скоординованої протидії силових органів та олігархічних груп.

"ФДМ рішуче засуджує будь-які спроби зупинити та відкотити назад приватизацію держмайна з боку правоохоронних органів, колишніх тіньових власників та олігархічних груп. Будь-яка спроба неправового тиску на підприємства ставить під загрозу процес побудови ринкової та інвестиційної привабливої економіки в Україні. Роздержавлення економіки – пріоритет президента та уряду України, а також частина міжнародних зобов’язань України", - заявив Сенниченко, слова якого наводить прес-служба ФДМ.

При цьому нагадується, що минулого тижня правоохоронці, скоординовані олігархічними групами, зробили спробу незаконного тиску на ОГХК. Зазначено також, що представники правоохоронних органів під час проведення слідчих дій вчинили низку безпрецедентних процесуальних порушень. Слідчі дії відбуваються в рамках кримінального провадження, зареєстрованого в серпні минулого року, ще до скоєння нібито протиправних дій.

На думку ФДМ, цей епізод є частиною великої кампанії з тиску на ОГХК і дискредитації підприємства. Протягом декількох місяців менеджмент ОГХК обвинувачують у нібито постачаннях продукції на окуповані території, а навесні 2020 року керівництво відчувало залякування: зловмисники вдалися до підпалу автомобіля одного з керівників підприємства, а також викрали робочу документацію і техніку.

Водночас наголошується, що ОГХК продемонструвала рекордні показники чистого прибутку в 2020 році - 600 млн грн, що вшестеро більше, ніж показники 2018-го і 2019 років. Процес виставлення компанії на прозорий аукціон перебуває на фінальному етапі. Він очікується в першому кварталі 2021 й обіцяє стати найбільшою приватизацією в Україні з часів продажу "Криворіжсталі". Приватизація цього активу також передбачена в Меморандумі України з МВФ. Попередню зацікавленість у приватизаційному аукціоні висловили, зокрема, 16 провідних іноземних компаній. Очікується, що стартова ціна становитиме декілька мільярдів гривень.

Як повідомлялося, 13 січня ОГХК заявила про чергову спробу зриву приватизації внаслідок обшуків на території ВГМК, у центральному офісі в Києві та в приміщеннях деяких співробітників компанії. Тоді ж зазначалося, що "це вже не перша спроба зірвати приватизацію АТ "ОГХК": у серпні 2020 року зловмисники висипали з десяти вагонів-хоперів компанії концентрат ільменіту, який відвантажувався за контрактом з американським холдингом Chemours, а до цього здійснили підпал автомобіля менеджера компанії".

ДП "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" розпочало фактичну діяльність із серпня 2014 року, коли уряд України ухвалив рішення про передачу йому в управління майнових комплексів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (Дніпропетровська обл.) та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (Житомирська обл.). 8 грудня 2016 року ДП було перетворено на ПАТ "ОГХК", 26 грудня 2018 року - з ПАТ на ПрАТ.

ОГХК реалізує продукцію більш ніж до 30 країн світу. Основні ринки збуту - ЄС, Китай, Туреччина, а також США і країни Африки.

Уряд у серпні 2016 року відніс ОГХК до списку компаній, що підлягають приватизації в 2017 році. Її терміни кілька разів відкладали, востаннє - до літа цього року у зв'язку з коронакризою та карантином. Готує ОГХК до приватизації "BDO корпоративні фінанси" у складі консорціуму Baker McKenzie, Baker Tilly Ukraine та Asset Expertise.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА