20:49 18.01.2021

Іспанський туризм пережив найгірший рік за останні півстоліття

3 хв читати
Іспанський туризм пережив найгірший рік за останні півстоліття

Минулий рік став найгіршим для туристичної галузі Іспанії за останні півстоліття: країну відвідали менше 20 мільйонів іноземних гостей, а доходи сектора впали на 75%, пише газета El Pais.

Видання нагадує, що в 1969 році Іспанію відвідали майже 21,7 млн іноземних туристів, а в 1968 році - близько 19,2 млн. У кращому випадку показники 2020 року опиняться на тому ж рівні, хоча можуть бути і нижче - на рівні 17, 8 млн, як у 1967 році.

Зі свого боку, дохід туристичної галузі в 2020 році склав 46 млрд євро, що на 110 млрд менше, ніж роком раніше. Цей показник відповідає рівню 1995 року, хоча через інфляцію реальний прибуток навіть нижче.

"Туризм Іспанії переживає найбільшу кризу в історії. Внесок сектора у ВВП знизився з 12,4% в 2019 році до трохи більше 4%", - цитує газета міністра промисловості, торгівлі і туризму Іспанії Марію Реєс Марото.

Вона наголосила, що галузь гостро потребує фінансової допомоги, оскільки надії на літній сезон-2020 не виправдалися: відновлення виявилося настільки незначним, що низка компаній і магазинів, ледь відкрившись, знову закрили свої двері.

Серед найбільш постраждалих регіонів - Балеарські острови, оскільки пандемія фактично зруйнувала нічне життя, яким славиться регіон. Протягом цього року закриються 63% нічні заклади. Канарські острови в 2020 році відвідали менше 4 млн іноземних гостей - це різке зменшення кількості в порівнянні з 13 млн роком раніше. У 2021 році на островах чекають близько 8 млн туристів - загальне вакцинування позитивно позначиться на турпотоці.

"Також постраждав пляжний туризм. Більшість готелів закриті і не знають, коли відкриються. Порожні шезлонги, безлюдні променади - це виглядає катастрофічно. Турпотік на узбережжі Коста-дель-Соль у 2020 році обвалився на 70%, мандрівники забронювали 7 млн ночей замість 26 млн", - пише газета.

Не краща ситуація і в Каталонії - турпотік у 2020 році впав майже на 80%, як і витрати мандрівників. У прибережних містах регіону тисячі людей стали безробітними через відсутність туристів. У Барселоні зараз відкрито 110 готелів - це лише 25% від загальної кількості. Готельний сектор у 2020 році втратив 1,4 млрд євро - 82% від доходів попередніх років.

У короткостроковій перспективі представники турбізнесу Іспанії не чекають покращень. Серед проблем - не тільки пандемія, але і зниження купівельної спроможності населення, Brexit, наростаюча тенденція до заощадження грошей, через яку в найближчі два роки поїздки на далекі відстані будуть менш затребувані.

"Але є й оптимістичні очікування: згідно з дослідженням аналітичного центру Funcas, у 2021 році туризм може відновитися на 40%, а в 2022 році - на 80%. Зараз ми досягли нижньої точки, далі буде потужнє відскакування вгору. Крім того, уряд Іспанії покладається на вакцинацію", - зазначає El Pais.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА