09:57 19.01.2021

Гройсман: Договори на постачання газу за мінімальною ринковою ціною могли оформляти з вересня 2019 р.

2 хв читати
Гройсман: Договори на постачання газу за мінімальною ринковою ціною могли оформляти з вересня 2019 р.

Вартість газу у вересні 2019 року становила приблизно 6,9 грн за кубометр разом із доставкою, а загальний обсяг наявного палива - 19 млрд кубометрів, і цього вистачало на 1,5 опалювальних сезони, однак договори на постачання дешевого палива ніхто не оформляв і закачування дешевого палива у сховища тривало, заявив прем'єр-міністр України (2016-2019 рр.) Володимир Гройсман.

"Все, що потрібно було ухвалити позавчора, ухвалюють післязавтра. Я не розумію причину рішення про зростання цін на газ наразі. З травня 2019 року я ставив вимогу до НАК "Нафтогаз України" знижувати ціну. Ми йшли (уряд Гройсмана передав справи уряду Олексія Гончарука - ІФ), ціна газу була 6900 грн (за тисячу кубометрів) із доставкою. І далі ринок падав", - сказав Гройсман в ефірі телеканалу "Україна 24".

Він зазначив, що на тлі падіння ціни на газ загальний обсяг запасів газу становив у серпні 2019 року 19 млрд кубометрів палива, далі газ продовжували купувати за низькими цінами.

"У мене запитання: а чому у 2020 році не підписали договори з українцями на рік-два вперед? Газу було достатньо за нижчою ціною (ніж наразі). І можна було дати можливість людям отримати газ дешево... Чому і хто це допустив і хто понесе відповідальність? Чому люди заплатили більше, ніж могли б заплатити? І чого ціну 6,99 грн за кубометр не ухвалили перед початком опалювального сезону?", - наголосив Гройсман.

Крім того, він нагадав, що поточне зростання цін на газ тягне за собою також зростання цін на тепло та гарячу воду, але незрозумілим залишається питання субсидій для вразливих верств населення.

"Людей ніхто не захищатиме. Рішення ухвалили "під виглядом ковіду" - до квітня цього року. Колеги, так знайдіть правильне рішення. Треба захистити сім'ї та зробити так, щоб газ не був за космічними цінами", - зазначив Гройсман.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

"Метінвест" завершив 2023 рік зі збитком $194 млн, виручку скоротив на 11%

Обсяг продажу на первинному ринку нерухомості Києва знизився майже вдвічі, медіанні ціни зросли за рік на 5,3% - M4U

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА