10:32 20.01.2021

Рішення про граничну ціну газу для населення заощадить споживачам 4-5 млрд грн - "Нафтогаз"

3 хв читати
Рішення про граничну ціну газу для населення заощадить споживачам 4-5 млрд грн - "Нафтогаз"

Ухвалене Кабінетом Міністрів України рішення про впровадження граничної ціни на газ для населення 6,99 грн/куб. м у лютому-березні 2021 року заощадить побутовим споживачам 4-5 млрд грн, прогнозують у НАК "Нафтогаз України".

Відповідно до прес-релізу групи, вона в особі оптового постачальника газу ТОВ "Нафтогаз Трейдинг" готова забезпечити необхідний ресурс газозбутовим компаніям для потреб населення з двома варіантами оплати.

Перший варіант передбачає постачання газу зі знижкою до ринкової ціни за умови, що газзбут-контрагент забезпечить верифікацію клієнтської бази. Газзбут має довести наявність серед своїх клієнтів побутових споживачів і за підсумками кожного місяця інформувати "Нафтогаз" про обсяги, спрямовані безпосередньо на потреби населення.

Обсяги фактичного споживання газу населенням перевірятимуть. Усі дані про споживачів будуть зібрані, відповідно до вимог чинного законодавства, і дадуть змогу створити єдину державну базу даних. У майбутньому ця база даних дозволить державі виділяти категорії вразливих споживачів і надавати цільову грошову допомогу, а не впроваджувати додаткове регулювання ринку.

Другий варіант: якщо газзбут не хоче підтверджувати постачання населенню, то зможе купувати газ за ринковою ціною у "Нафтогаз Трейдинг" із банківською гарантією оплати або за передоплатою. При цьому середня ціна газу в січні коливається від 6,831 тис. грн до 7,417 тис. грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ). Також "Нафтогаз" планує застосовувати рахунки з договірним списанням як гарантії цільового використання коштів.

У разі якщо постачальник газу відмовиться постачати газ побутовим клієнтам за регульованою ціною, спрацює страховий механізм ринку - постачальник "останньої надії"; (ПОН), яким є ТОВ "ГПК "Нафтогаз України". Відповідно до вимог законодавства, споживач може бути клієнтом ПОН до 60 днів. Протягом цього періоду споживач має знайти нового постачальника газу.

"Ми готові підтримати громадян України в складний для економіки період, пов'язаний із карантинними обмеженнями. "Нафтогаз" готовий надати ресурс усім газозбутовим організаціям на прозорих і зрозумілих умовах, а також як постачальник "останньої надії"; "підхопити" споживачів, яких підвів їхній постачальник. Але за час карантину нам потрібно зробити правильні висновки з цієї кризи і навчитися працювати в ринку", - зазначив голова НАК Андрій Коболєв.

Він нагадав, що низка домогосподарств обравши раніше "Нафтогаз" як постачальника газу за тарифним планом на рік отримують газ за ціною 4,73 грн, 5,24 грн або 6,45 грн за куб. м залежно від умов договору.

Коболєв також закликав регуляторів в особі НКРЕКП та АМКУ стежити за добросовісною конкуренцією в роздрібному сегменті з метою збереження ринкових досягнень у газовій сфері.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів постановою №25 від 18 січня 2021 року впровадив граничну ціну газу для побутових споживачів (населення) в розмірі 6,99 грн/куб. м у лютому-березні 2021 року. Для можливості встановлення граничної ціни на природний газ уряд вніс його до переліку соціально значущих товарів.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Група є монополістом зі зберігання природного газу в підземних сховищах і транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА