12:43 20.01.2021

Кабмін має намір закріпити за собою управління "Енергоатомом", підготувати рішення про передачу Міненерго "Укренерго"

2 хв читати
Кабмін має намір закріпити за собою управління "Енергоатомом", підготувати рішення про передачу Міненерго "Укренерго"

Кабінет Міністрів має намір закріпити за собою функції з управління НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укрінтеренерго", а також зобов'язати Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерство енергетики та Мінфін подати на його розгляд проект розпорядження про передачу Міненерго функцій з управління ПрАТ "НАЕК "Укренерго".

Відповідний проект розпорядження включено до порядку денного засідання уряду в середу.

Згідно з проектом розпорядження, за Кабінетом Міністрів також планується закріпити функції управління ПрАТ "Нижньодністровська ГЕС" і цілісними майновими комплексами ДП "Теплоелектроцентраль-2 "ЕСХАР", "Калуська ТЕЦ-нова", "Лисичанська ТЕЦ".

Окрім цього, передбачається передати зі сфери управління Міненерго у сферу управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства ЦМК ДП "Укрінтеренерго"

Окрім підготовки проекту рішення про передачу в управління Міненерго ПрАТ "Укренерго", уряд має намір зобов'язати міністерства економіки, енергетики та фінансів підготувати рішення про передачу Міненерго АТ "Магістральні газопроводи України".

Водночас планується підготовка зазначеними міністерствами рішення про визначення Міненерго органом, уповноваженим управляти держмайном газотранспортної системи, що не підлягає приватизації та використовується в процесі транспортування газу магістральними трубопроводами згідно з переліком, закріпленим розпорядженням №1087 від 15 листопада 2019 року.

Крім того, передбачається підготувати рішення про передачу Міненерго держмайна "Укренерго", що не ввійшло до її статутного фонду.

У пояснювальній записці до проекту зазначено, що він розроблений за результатами наради 30 грудня 2020 року у прем'єр-міністра Дениса Шмигаля щодо оптимізації управління держоб'єктами в паливно-енергетичному комплексі та враховує вимогу Третього енергопакета щодо розділення функцій управління операторами системи передачі та виробниками/добувачами електроенергії/газу.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що передача НАЕК "Енергоатом" Кабінету Міністрів дасть змогу Міністерству енергетики повернути НЕК "Укренерго" та об'єднати під його координацією операторів і регуляторів на енергоринку.

"Можна передати генерацію під Кабмін, і тоді можна зосередити всіх операторів і регуляторів під координацією Міненерго. У такому разі воно зможе формувати політику, стати координатором та оператором енергетичного ринку, галузі, а вже генерація корпоратизована і управляється як державний бізнес", - сказав Шмигаль в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

МГУ належить 100% ТОВ "Оператор ГТС України", сформованого в результаті анбандлінгу НАК "Нафтогаз України". Ним управляє Міністерство фінансів України, як і "Укренерго".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА