13:30 20.01.2021

Кабмін бере в управління генкомпанії, операторів ринків е/е та газу планує передати Міненерго

3 хв читати
Кабмін бере в управління генкомпанії, операторів ринків е/е та газу планує передати Міненерго

Кабінет Міністрів бере в управління НАЕК "Енергоатом", "Укргідроенерго", Нижньодністровську ГЕС, ДП "Теплоелектроцентраль-2 "ЕСХАР", "Калуську ТЕЦ-нова", "Лисичанську ТЕЦ", доручає підготувати рішення про передачу Міністерству енергетики НЕК "Укренерго", АТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) та ДП "Оператор ринку".

Відповідне рішення з опрацюванням з урахуванням пропозицій до протокольних доручень ухвалено на засіданні уряду в середу.

"За дорученням президента "Енергоатом", "Укргідроенерго", "Нижньодністровська ГЕС" і три ТЕЦ безпосередньо перейдуть до Кабінету Міністрів. Водночас міністерства економіки, фінансів та енергетики підготують рішення про передачу "Укренерго", "Магістральних газопроводів України" та "Оператора ринку" Міністерству енергетики", - сказав під час засідання уряду прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Він наголосив, що це дуже важливе рішення, яке стосується виконання Третього енергопакета та сприятиме інтеграції України в європейські енергоринки.

Водночас з ініціативи віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної Кабмін доручив обговорити проект розпорядження з європейськими партнерами України, що внесено до протоколу засідання.

За словами Стефанішиної, обговорення з Єврокомісією та Секретаріатом Енергетичного Співтовариства комплексного питання щодо врегулювання передачі операторів системи передачі та розподілу потрібне в контексті інтеграції України в енергоринки ЄС відповідно до її міжнародних зобов'язань.

"Пропонується за результатами консультацій внести погоджені проекти", - зазначила віце-прем'єр.

Крім того, в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко запропонував включити в протокольне доручення підготовку питання передачі від Кабміну до Міненерго ДП "Оператор ринку", зазначивши, що воно також є оператором на ринку електроенергії, і було б логічно передати його Міненерго разом з іншими.

У підготовленому до засідання проекті розпорядження питання передачі ДП не було.

Як повідомлялося, згідно з винесеним на засідання уряду в середу проектом розпорядження, Кабмін закріплює за собою функції з управлінню НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго", ПрАТ "Нижньодністровська ГЕС" і цілісними майновими комплексами ДП "Теплоелектроцентраль-2 "ЕСХАР", "Калуська ТЕЦ-нова", "Лисичанська ТЕЦ". Крім того, зобов'язує міністерства економіки, енергетики і фінансів подати на його розгляд проект розпорядження про передачу Міненерго функцій з управління "Укренерго", АТ "Магістральні газопроводи України", а також держмайном газотранспортної системи, що не підлягає приватизації та використовується в процесі транспортування газу магістральними трубопроводами, і держмайном "Укренерго", що не ввійшло до статутного фонду компанії.

Згідно з проектом розпорядження, також планувалося передати зі сфери управління Міненерго у сферу управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства ЦМК ДП "Укрінтеренерго"

У пояснювальній записці до проекту зазначено, що він розроблений за результатами наради 30 грудня 2020 року у прем'єр-міністра щодо оптимізації управління держоб'єктами в паливно-енергетичному комплексі та враховує вимогу Третього енергопакета щодо розділення функцій управління операторами системи передачі та виробниками/добувачами електроенергії/газу.

МГУ належить 100% ТОВ "Оператор ГТС України", сформованого в результаті анбандлінгу НАК "Нафтогаз України". Ним управляє Міністерство фінансів України, як і "Укренерго".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА