15:26 20.01.2021

Газзбути почали звертатися до "Нафтогазу" по газ для побутових споживачів

2 хв читати
Газзбути почали звертатися до "Нафтогазу" по газ для побутових споживачів

Газозбутові компанії направили на адресу підприємств групи "Нафтогаз" листи щодо укладення договорів купівлі-продажу природного газу для його подальшої реалізації побутовим споживачам (населенню) за встановленою Кабінетом Міністрів граничною ціною 6,99 тис. грн за 1 тис. куб. м (з урахуванням ПДВ і плати за транспортування магістральними газопроводами до внутрішніх точок виходу з ГТС).

Згідно з низкою листів, текст яких має агентство "Інтерфакс-Україна", газзбути зазначають бажану ціну купівлі газу в 6 тис. 655,35 грн за 1 тис. куб. м і планові обсяги його постачання населенню на лютий і березень 2021 року.

За даними агентства, сторони вже в середу мають розпочати обговорення з "Нафтогазом" умов укладення договорів.

Раніше, в середу вранці "Нафтогаз" повідомив, що група в особі оптового постачальника газу ТОВ "Нафтогаз Трейдинг" готова забезпечити необхідний ресурс газозбутовим компаніям для потреб населення з двома варіантами оплати.

Перший варіант передбачає постачання газу зі знижкою до ринкової ціни за умови, що газзбут-контрагент забезпечить верифікацію клієнтської бази. Газзбут має довести наявність серед своїх клієнтів побутових споживачів і за підсумками кожного місяця інформувати "Нафтогаз" про обсяги, спрямовані безпосередньо на потреби населення.

Обсяги фактичного споживання газу населенням перевірятимуть. Усі дані про споживачів буде зібрано, згідно з вимогами чинного законодавства, що дасть можливість створити єдину державну базу даних. У майбутньому ця база дасть змогу державі виділяти категорії вразливих споживачів і надавати цільову грошову допомогу, а не запроваджувати додаткове регулювання ринку.

Другий варіант: якщо газзбут не хоче підтверджувати постачання населенню, він зможе купувати газ за ринковою ціною у "Нафтогаз Трейдинг" із банківською гарантією оплати або за передоплатою. При цьому середня ціна газу в січні коливається від 6,831 тис. грн до 7,417 тис. грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ). Також "Нафтогаз" планує застосовувати рахунки з договірним списанням як гарантію цільового використання коштів.

У разі коли постачальник газу відмовиться постачати газ побутовим клієнтам за регульованою ціною, спрацює страховий механізм ринку - постачальник "останньої надії" (ПОН), яким є ТОВ "ГПК "Нафтогаз України". Відповідно до вимог законодавства, споживач може бути клієнтом ПОН до 60 днів. Протягом цього періоду споживач має знайти нового постачальника газу.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів постановою №25 від 18 січня 2021 року запровадив граничну ціну газу для побутових споживачів (населення) у розмірі 6,99 грн/куб. м у лютому-березні 2021 року. Для можливості встановлення граничної ціни на природний газ уряд вніс його до переліку соціально значущих товарів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА