21:56 20.01.2021

"Укртрансгаз" вважає неприйнятним перегляд договору з "МГУ" про купівлю-продаж ОГТСУ

2 хв читати
"Укртрансгаз" вважає неприйнятним перегляд договору з "МГУ" про купівлю-продаж ОГТСУ

АТ "Укртрансгаз" стурбований спробами ТОВ "Магістральні газопроводи України" переглянути умови договору про купівлю-продаж ТОВ "Оператор ГТС України", йдеться в повідомленні компанії в Фейсбук.

У компанії зазначають, що пояснення з боку наглядової ради "МГУ" про нестачу коштів для виконання умов договору необгрунтованими, оскільки за дев'ять місяців 2020 року ОГТСУ отримав чистий прибуток 24,7 млрд грн.

"Однак не менш важливою є політична складова. Спроби переглянути договір, за яким здійснювався анбандлінг, ставить під сумнів одну з найуспішніших державних реформ за час незалежності України. Потенційно це відкриває "Газпрому" шлях до можливого перегляду умов транзитного договору, а також може стати перешкодою для подальшої євроінтеграції газового ринку Європи", - наголошується в повідомленні.

Т.в.о. голови "Укртрансгазу" і перший заступник голови правління "Нафтогазу України" Сергій Перелома на своїй сторінці в Фейсбук також нагадав, що, відокремивши ОГТСУ рік тому, компанія у рази знизила свої доходи.

Раніше в середу спостережна рада "МГУ" звернулася до Кабінету міністрів з пропозицією почати переговори щодо внесення змін до договору купівлі ТОВ "Оператор ГТС України" у НАК "Нафтогаз України".

Наглядова рада нагадувала, що відповідно до договору "МГУ" придбало у "Укртрансгазу" 100% ТОВ "ОГТСУ" на умовах початкового платежу та динамічної ціни, яка діє протягом 15 років.

НР вважає, що чинний договір унеможливлює здійснення "МГУ" періодичних виплат "Укртрансгазу", а також необхідних і достатніх інвестицій в модернізацію газотранспортної системи для виконання програми, яку затвердив регулятор.

У зв'язку з цим НС "МГУ" просить уряд внести зміни в текст договору про купівлю-продаж "ОГТСУ".

Як повідомлялося, "Нафтогаз" у процесі анбандлінгу створив ТОВ "ОГТСУ", якому передав функції "Укртрансгазу" з управління ГТС України. ОГТСУ було передано у власність АТ "МГУ", 100% акцій якого Кабмін передав в управління Міністерству фінансів. Одночасно держава передала новому операторові в управління газотранспортну систему терміном на 15 років.

У грудні 2020 року "МГУ" здійснило перший платіж "Укртрансгазу" в розмірі 3,85 млрд грн за корпоративні права в статутному капіталі ОГТСУ.

У фінансовому звіті "Нафтогазу" зазначалося, що договір купівлі-продажу частки в ОГТСУ передбачає отримання групою початкового фінансового внеску в розмірі 3,871 млрд грн і регулярні змінні платежі протягом 15 років на основі динамічної ціни, розрахованої за формулою, погодженою сторонами. Дебіторська заборгованість була визнана на дату продажу ОГТСУ вартістю 81,306 млрд грн. Крім того, 1 січня 2020 року "Укртрансгаз" продав ОГТСУ власний газ, необхідний для роботи системи, на 4,53 млрд грн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА