12:40 21.01.2021

"Кузня на Рибальському" готує зустрічний позов до Міноборони в спорі про корабель проекту "Лагуна"

2 хв читати
"Кузня на Рибальському" готує зустрічний позов до Міноборони в спорі про корабель проекту "Лагуна"

ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" (ЗКР, Київ) відкидає претензії Міноборони у несвоєчасному виготовленні та постачанні середнього розвідувального корабля проекту "Лагуна", звинувачує відомство в затримці фінансування і готує зустрічний позов до суду.

"Міністерство оборони як замовник ще в 2019 році припинило фінансування проекту всупереч умовам контракту... У результаті завод "Кузня на Рибальському" вклав у реалізацію 300 млн грн кредитних і власних обігових коштів", - наголошується в релізі підприємства.

ЗКР наполягає, що сумлінно виконав зобов'язання за контрактом щодо "Лагуни", незважаючи на пандемію і тиск влади, і для прискорення передання корабля замовнику влітку 2020 року звертався до Міноборони з пропозицією розпочати ходові випробування. Однак таке рішення було погоджено тільки після рішення суду про перенесення терміну передання корабля восени.

На заводі також наголосили, що його продукція якісна і в четверо-п'ятеро дешевша закордонних аналогів. Підприємство налаштоване на конструктивну співпрацю з Міноборони.

Як повідомлялося, днями Міноборони заявило про підготовку судового позову проти ЗКР через несвоєчасне постачання корабля. Як стверджує міністерство, підписаний наприкінці 2017 року контракт передбачав постачання до 20 вересня 2019 року, в результаті чого Міноборони в лютому 2020 року подало до Господарського суду позов про стягнення із ЗКР 163,26 млн грн штрафних санкцій. Пізніше розгляд цієї справи було зупинено за клопотанням заводу, оскільки він подав позов про зобов'язання Міноборони продовжити терміни постачання корабля. Рішенням Господарського суду Києва термін виконання зобов'язань за контрактом було продовжено до 30 листопада 2020 року, однак, як заявляють у Міноборони, цей термін також було порушено, через що ЗКР було виставлено відповідну претензію і розпочато підготовку нового позову до суду про стягнення штрафних санкцій.

Водночас Міноборони повідомило, що в 2021 році вже розпочалися випробування: 20 січня побудований корабель проекту "Лагуна" вдруге вийшов у море з порту Одеси.

Співвласник групи ТАС бізнесмен Сергій Тігіпко восени 2018 року придбав у президента Петра Порошенка АТ "Завод "Кузня на Рибальському" (раніше - ПАТ "Ленінська кузня") - одне з відомих на ринку підприємств суднопрому України.

Підприємство в 2019 році скоротило виручку на 3,1% порівняно з 2018 роком - до 1 млрд 125,72 млн грн, його чистий збиток становив 66,45 млн грн порівняно з чистим прибутком 33,12 млн грн роком раніше.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА