19:57 21.01.2021

Відвідування робочих місць у січні впало до показників березневого локдауну - дослідження

2 хв читати
Відвідування робочих місць у січні впало до показників березневого локдауну - дослідження

Мобільність українців за тиждень із 5 до 12 січня впала, зокрема відвідування робочих місць скоротилося до показників березневого локдауну, використання транспорту - на 17% порівняно з аналогічним періодом у грудні, а відвідування торговельних центрів у зазначений тиждень січневого карантину скоротилося лише на 23%.

Про це свідчать дані Google та Apple за 5-12 січня, які аналізує Центр економічної стратегії (ЦЕС) у рамках моніторингу економічних змін під час пандемії.

Як прокоментували аналітики ЦЕС у повідомленні на сайті, скорочення мобільності населення пояснюється переходом на віддалену роботу, новорічними відпустками, а також втратою робочих місць через локдаун.

При цьому відвідування продуктових магазинів і аптек впало на 10% 5-12 січня порівняно з 5-12 грудня, зазначають автори дослідження.

"А от ринок праці різко пробудився після новорічних канікул - за перші два тижні вакансій та резюме почали публікувати приблизно на 50% більше, ніж в останній тиждень 2020 року", - зазначили в центрі, наголосивши, що така сезонна динаміка характерна була і для початку 2020-го та 2019-го.

"Пожвавлення ми бачимо і в споживанні електрики - показник за зазначений тиждень зріс приблизно на 5%. Це також є сезонним явищем, тобто після закінчення новорічних свят у країні починають споживати більше електрики. Така динаміка свідчить про відновлення економічної активності", - йдеться в повідомленні.

У ЦЕС зазначають, що при цьому початок 2021 року був активнішим за початок 2020-го - темпи споживання були наближені до 2019-го.

При цьому, за даними Приват24 та POS-терміналів, платіжна активність українців відновлюється після різкого падіння на новорічні свята, проте досі залишається нижчою за грудневий показник. За даними за 10-16 січня, картками розраховувалися на 13% рідше, ніж в аналогічний період у грудні, а через Приват24 - на 9% менше.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА