21:21 21.01.2021

"Укргазвидобування" виплатило Misen EUR2,8 млн судових витрат

3 хв читати
"Укргазвидобування" виплатило Misen EUR2,8 млн судових витрат

Misen Enterprises AB отримала компенсацію судових витрат від "Укргазвидобування", "дочки" НАК "Нафтогаз України", в розмірі близько EUR2,8 млн в арбітражному спорі про частку в майні спільної діяльності (СД) відповідно до постанови Верховного суду України від 14 січня 2021 року, йдеться в повідомленні Misen на її сайті.

"Виплати щодо компенсації частки Misen Enterprises AB і ТОВ "Карпатигаз" у спільному майні, присуджене Складом арбітражу у справі SCC № V 2016/114, очікують розгляду українських судів", - зазначила шведська компанія.

Вона уточнила, що виплачена компенсація судових витрат складається з наступних сум: EUR2 млн 739,78 тис., SEK344,42 тис., $ 7,97 тис. І GBP10,94 тис.

Згідно зі звітом групи "Нафтогаз" за перше півріччя 2020 року, за результатами рішення Арбітражного інституту торговельної палати Стокгольма група планує виплатити ТОВ "Карпатигаз" і Misen компенсацію за збільшення частки в майні СД у розмірі 1,796 млрд грн.

Як повідомлялося, "Укргазвидобування" восени 2015 року заявляло, що "Карпатигаз" і його акціонер Misen відмовляються виконувати зобов'язання у рамках СД. Пізніше, 15 липня 2016 року УГВ звернулося до Стокгольмського арбітражу з позовом про розірвання договору СД з "Карпатигазом" і Misen, а також про стягнення збитків. Улітку 2018 року Арбітражний інститут торгової палати Стокгольма ухвалив часткове рішення (partial award) у справі. Суд встановив, що договір СД був порушений з боку Misen (не повністю внесено частку в СД - лише $3,9 млн з $12,5 млн) і з боку "Карпатигазу", який не поставив передбачені за договором вимірювальні станції.

Misen у кінці серпня 2020 року повідомила, що після винесеного 17 червня арбітражем другого часткового остаточного рішення "дочка" НАК "Укргазвидобування", Misen і "Карпатигаз" не змогли узгодити чисту вартість СД у відведені судом 60 днів. Відповідно, сторони запросили у арбітражу додаткові 30 днів і повинні були повернутися до суду до середини вересня цього року. Misen також зазначала, що спільно з "Карпатигаз" прагне забезпечити виконання арбітражних рішень в Україні для отримання компенсації.

Шведська компанія нагадала, що арбітражний суд знизив її частку в СД з 50% до 23,9%, а частку ТОВ "Карпатигаз" трохи збільшив - до 0,015% з 0,01%.

"Нафтогаз" після рішення арбітражу 17 червня повідомив, що суд задовольнив основні вимоги "Укргазвидобування" в суперечці і що все майно спільної діяльності має бути передано у власність "дочки" НАК, яка в свою чергу повинна виплатити суму компенсації "Карпатигаз" і Misen відповідно до перерозподіленим часткам у СД.

Водночас Misen заявила, що суд відкинув переважну більшість доводів "Укргазвидобування" про оцінку СД, визначивши її на базі амортизованої відновної вартості (DRC), і відхилив право на відшкодування збитків у разі нездатності Misen внести повний внесок за СД. Арбітраж також постановив, що право власності перейде "дочці" НАК тільки після виплати нею компенсації і зобов'язав "Укргазвидобування" оплатити більшу частину судових і арбітражних витрат, понесених Misen і "Карпатигаз" у рамках арбітражу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

Дефіциту електроенергії немає, "Укренерго" довелося обмежувати ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА