19:43 22.01.2021

Борги операторів ГРС перед ОГТСУ в грудні зросли на 28,4%

3 хв читати
Борги операторів ГРС перед ОГТСУ в грудні зросли на 28,4%

За підсумками 2020 року заборгованість операторів газорозподільних мереж (ГРМ) перед Оператором газотранспортної системи (ОГТСУ) досягла 1,4 млрд грн, що становить майже 90% загальної річної заборгованості всіх учасників ринку в 1,6 млрд грн.

"У 2020 році учасники ринку природного газу заборгували ОГТСУ 1,6 млрд грн за газ, відібраний з системи магістральних газопроводів. Основні боржники - оператори газорозподільних мереж (міськ-, облгази). Їх сукупна заборгованість становить 1,4 млрд грн", - наводяться узагальнені дані за минулий рік у Facebook оператора ГТС у п'ятницю.

Як свідчать його дані на сайті, в грудні заборгованість операторів ГРС порівняно з даними за січень-листопад (1,09 млрд грн), збільшилася на 28,4% (0,31 млрд грн). Загальна сума заборгованості учасників ринку зросла на 18,5% (0,25 млрд грн). Зі свого боку заборгованість постачальників знизилася з 0,26 мільярдів на кінець листопада до 0,2 млрд до кінця 2020 року.

На сайті уточнюється, що в минулому році з системи магістральних газопроводів відібрано 2,4 млрд куб. м газу на суму 10,4 млрд грн, але було оплачено лише 80%, і лише третина з 43 чинних операторів ГРС своєчасно розраховується за ресурс.

Згідно з повідомленням, лідерами серед боржників є "Донецькоблгаз", який заборгував 426 млн грн (зокрема, 232 млн грн за грудень-2020), "Луганськгаз" - 277 млн грн боргу (за грудень - 6 млн грн), "Тернопільміськгаз" - 276 млн грн (51 млн грн), "Київоблгаз" - 59 млн грн (у грудні борг не зріс) і "Уманьгаз" заборгованість із зарплати працівникам 43 млн грн (8 млн грн).

При цьому в ОГТСУ зазначили, що особливе занепокоєння викликає ПрАТ "Тернопільгаз".

"Підприємство демонструє байдужість до наслідків несплати боргів і до власних споживачів. Незважаючи на те що кошти на виробничо-технологічні витрати закладені в його тарифі, цей міськгаз системно відбирає газ з мережі ОГТСУ і не оплачує його", - наголосив оператор ГТС.

За словами глави ОГТСУ Сергія Макогона, які наводяться в повідомленні, для вирішення проблеми несплати обл- і міськгазами відібраного на небаланси газу необхідно прийняти законопроект №3800, який передбачає впровадження для операторів ГРС рахунків із спецстатусом, що було б гарантією використання їх тарифних коштів за цільовим призначенням .

Як повідомлялося, НКРЕКП на засіданні 19 січня схвалила зниження з 1 лютого 2021 року тарифів на розподіл газу на 3,5-30% для 14 операторів газорозподільних мереж. Загалом тарифи операторів ГРС пропонується встановити на рівні не вище 1,79 грн/куб. м (без ПДВ).

Голова Асоціації газового ринку України Денис Сенектутов прогнозує, що зниження тарифів для 14 операторів ГРС може негативно позначитися на їх розрахунках з ОГТСУ.

За його словами, в їх тарифах істотну частину складають тарифи на придбання технологічного газу, і якщо оператор не матиме фінансової спроможності покрити ці витрати, це стане проблемою на всьому ланцюжку доставки, зокрема проблемою Оператора ГТС.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своєму телеграм-каналі зазначив, що регулятор таким чином підтримав спільне рішення, напрацьоване урядом, народними депутатами і профільним комітетом Верховної Ради.

Разом із тим, за його словами, найближчим часом до парламенту буде подано законодавчу ініціативу, яка сприятиме зменшенню різниці в тарифах між різними газорозподільними компаніями і встановлення справедливого тарифу на розподіл газу для всіх.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішити проблеми на українсько-польському кордоні допоможе спільний митний контроль - Верещук

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА